Turkije heeft gereageerd op staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) die stelde dat Turkse naschoolse lessen in Vlaamse scholen “gesubsidieerde anti-integratie” zijn. Volgens Turkije pleit Demir helemaal niet voor integratie, maar voor assimilatie. Iets wat Europa ook al deed bij haar kolonies, stelt Turkije. Abou Jahjah sluit zich aan bij Turkije en noemt de uitlatingen van Demir “schandalig”.

Enkele dagen geleden raakte bekend dat de stad Gent lokalen van Gentse stadsscholen ter beschikking stelt voor naschoolse Turkse lessen voor kinderen. Die Turkse lessen kwamen er op vraag van Turkse ouders in Gent, die vinden dat hun kinderen te weinig kennis hebben van hun moedertaal. De leerkrachten van de naschoolse lessen zijn verbonden aan de Turkse overheid.

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) reageerde kwaad en vol ongeloof op de Turkse lessen in Gentse scholen. “Hoe naïef en onwetend kan je zijn”, aldus Demir. “Wat Gent hier faciliteert, is gesubsidieerde anti-integratie. Is er werkelijk ­iemand die gelooft dat het de Turkse overheid te doen is om een betere integratie van Turken in Vlaanderen? President Erdogan gruwt daarvan, en daarom bestaat dit systeem van lessen.”

Reactie Turkije

In naam van Ömer Çelik, Turks minister van Europese Zaken, heeft Turkije gereageerd op die uitlatingen van staatssecretaris Demir. Turkije vindt het naar eigen zeggen een schande dat een “minister van Gelijke Kansen, die bovendien van Turkse afkomst is, zegt dat naschoolse Turkse lessen voor studenten van Turkse afkomst in België onaanvaardbaar zijn”. “Een dergelijke verklaring voor een bevoegd minister is een volkomen schande”, staat te lezen op Twitter.

Volgens Turkije pleit Demir op die manier niet voor integratie, maar voor assimilatie. “Het is zo fout om de term ‘integratie’ te gebruiken bij een dergelijke uitspraak. Dit is een duidelijke schreeuw voor assimilatie. Voor een gezond integratieproces zouden er geen obstakels mogen bestaan voor het leren van de moedertaal of het ontwikkelen van zijn/haar identiteit. Als je om een verbod op de moedertaal vraagt en het daarbij over integratie hebt, is dat gewoon een kleurrijke vermomming voor assimilatiebeleid.”

Bovendien is dit volgens Turkije geen nieuwe Europese strategie, maar stamt ze af van het koloniale verleden van Europa. “We kennen deze mentaliteit heel goed. Het is niets nieuws. Het is een bijgewerkte versie van een mentaliteit die talloze wreedheden begaan heeft in Afrika, Azië en andere gebieden om een bepaald type van cultuur op te leggen.” Volgens Turkije is Europa vanwege die onderdrukkende mentaliteit een gevaar voor de democratie.

Abou Jahjah

Dyab Abou Jahjah, oprichter van de politieke partij Be.One, is het volmondig eens met Turkije. “Een juiste analyse van de schandalige stellingen van Zuhal Demir”, reageert hij op Twitter.

Abou Jahjah steekt zijn liefde voor het Turkse regime niet onder stoelen of banken. Zo stelde hij enkele weken geleden nog dat Turks president Recep Tayyip Erdogan volgens hem rechtvaardiger is dan alle westerse leiders samen. “Jullie zijn hypocriet. Westerse leiders, jullie zijn hypocriete leugenaars. Erdogan heeft veel meer gevoel voor rechtvaardigheid dan jullie allemaal bij elkaar. Hij is niet perfect, maar hij heeft meer rechtvaardigheid dan jullie allemaal bij elkaar.”