Na onenigheid met de Canadese premier Justin Trudeau laat de Amerikaanse president Donald Trump weten dat zijn zich land zich terugtrekt uit de slotverklaring van de G7-top van afgelopen weekend. Trump is woest op Trudeau nadat hij verklaarde dat hij een reeks invoerheffingen, vooral diegene die de Amerikaanse auto-industrie raken, zou kunnen verdubbelen als reactie op de Amerikaanse invoerheffingen op staal en aluminium. 

Trump torpedeerde de fragiele consensus die ontstaan leek te zijn op de G7-top,  ondanks het handelsconflict dat de afgelopen weken woedde tussen Washington en zijn voornaamste bondgenoten. De Amerikaanse president kondigde zijn terugtrekking uit de slotverklaring aan nadat hij de top in Canada vervroegd had verlaten om naar Singapore te vliegen, waar op 12 juni een topontmoeting heeft met Kim Jong-un.

Gevoelige Amerikaanse auto-industrie

Ondanks de onenigheden op de G7-top stond in de slotverklaring dat de leiders van de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Duitsland en Japan het eens waren over de noodzaak van “vrije, eerlijke en wederzijds voordelige handel” en het belang van de bestrijding van protectionisme.

De Canadese premier Justin Trudeau kondigde op een persconferentie achteraf desondanks aan dat zijn land vanaf 1 juli zal doorzetten met tegenmaatregelen tegen de beslissing van Trump om importtarieven te heffen op buitenlands staal en aluminium. Volgens Trump zijn zijn importheffingen bedoeld om de Amerikaanse industrie en arbeiders te beschermen tegen oneerlijke internationale concurrentie.“Wij Canadezen, we zijn beleefd, we zijn redelijk, maar we laten niet met ons sollen”, zei Trudeau. Volgens de Canadese premier zou hij de invoertarieven, die de gevoelige Amerikaanse auto-industrie raken, kunnen verdubbelen.

Trump: “Oneerlijk en zwak”

“Gebaseerd op de valse verklaringen van Justin op zijn persconferentie, en het feit dat Canada massieve tarieven aan onze landbouwers, arbeiders en bedrijven van de VS aanrekent, heb ik onze vertegenwoordigers opgedragen om de slotverklaring niet te onderschijven”, tweette Trump.

Daarop volgde een nieuwe tweet: “De Canadese premier Justin Trudeau gedroeg zich zo zacht en mild tijdens onze G7-vergaderingen om dan achteraf een persconferentie te geven nadat ik vertrok waarin hij zegt dat ‘De Amerikaanse invoerheffingen nogal beledigend zijn’ en dat hij ‘niet met zich laat sollen’. Zeer oneerlijk en zwak. Onze tarieven zijn in antwoord op die van hem van 270% op zuivel!”

Volgens Trudeau had hij echter niets anders gezegd dan wat hij zowel in het openbaar als in privégesprekken tegen de Amerikaanse president had gezegd. De terugtrekking van Trump volgt op een bewogen G7-top. Eerder suggereerde hij daar dat Rusland opnieuw zou moeten worden toegelaten. Een Franse functionaris sprak verder van een “tirade” vol “beschuldigingen” tegen de Amerikaanse handelspartners. Trump ontkende daarop elke onenigheid tussen de aanwezige leiders en hij omschreef de onderlingen relaties als “tien”.