De Amerikaanse president Donald Trump dreigt via Twitter met een importheffing van 20 procent op Europese auto’s. Dit doet hij naar eigen zeggen om ervoor te zorgen dat de Europese Unie haar importheffingen op producten uit de Verenigde Staten zou wegwerken. Dat schrijft De Tijd.

Momenteel bestaat er in de VS een importheffing van 2,5 procent op auto’s uit de Europese Unie. De EU hanteert dan weer een heffing van 10 procent op Amerikaanse auto’s. Volgens de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross verzwakt de Europese heffing de Amerikaanse auto-industrie. In maart dreigde Trump ook al om de heffing op EU-wagens stevig op te drijven. Zijn tweet zorgt er nu voor dat enkele Europese autobouwers meteen zakten op de beurzen.

Tijdens zijn gesprek met de Franse president Emmanuel Macron zou Trump gezegd hebben dat hij alle Mercedessen uit New York wil zien verdwijnen en de Duitse automerken BMW, Daimler en Audi van de Amerikaanse markt wil krijgen. De Duitse ambassadeur in de VS, Peter Wittig, zou vorige week geprobeerd hebben om tot een overeenkomst te komen over de heffing op Europese auto’s maar bereikte vooralsnog geen akkoord.

De heffingen waarmee Trump dreigt kunnen ook gevolgen hebben voor de Belgische economie. Volvo Cars, Volvo Trucks, Audi en busbouwer Van Hool voerden vorig jaar zo’n 713 miljoen euro aan wagens en onderdelen uit naar de VS. Andere ondernemingen zoals Continental, Bosch en Recticel produceren ook onderdelen voor andere Europese autofabrikanten die naar de VS exporteren. Het bedrag van die bedrijven zou rond de 1,15 miljard euro liggen. De importbelastingen van de VS zouden deze bedrijven dus niet ten goede komen.

Het Amerikaanse ministerie van Handel voert nu een onderzoek om te bepalen of de import van buitenlandse wagens en onderdelen een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid. Het resultaat van dit onderzoek zou er eind juli of begin augustus moeten zijn. Na de bekendmaking van de studie reageerde Europa donderdag door de handelsoorlog nog wat op te drijven. De invoer op staal werd toen zwaarder belast. Op producten zoals rijst, sigaretten, maïs, sinaasappelen en boten heft Europa momenteel al een belasting tot 25 procent. Voor kleding zijn er zelfs heffingen tot 50 procent mogelijk. Deze heffingen zijn dan weer een reactie op de Amerikaanse heffingen op staal en aluminium.

De import van goederen uit de VS is goed voor zo’n 8 procent van de gehele import in België. Het gaat om zowel handelsproducten als goederen zoals bijvoorbeeld olie. Volgens de handelsfederatie Comeos zouden ongeveer 1,4 op de 100 producten in de Belgische winkelrekken uit de VS komen. Indien de importheffingen doorgaan kan het zijn dat de importeur of winkelier deze procenten doorrekenen. Comeos zegt wel dat een heffing van 50 procent niet automatisch een evenredige prijsverhoging met zich meebrengt. volgens de Belgische voedingssector hebben dergelijke heffingen slechts weinig impact op de sector. Heffingen van de VS op Europese voedselproducten zou de groei volgens Fevia, de Federatie van de Belgische Voedingsindustrie, wel beperken.