De geplande topontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zal dan toch toch op 12 juni plaatsvinden in Singapore. Dat maakte de Amerikaanse president gisterenavond bekend.

Een week na de geplande topontmoeting met Kim Jong-un afgezegd te hebben – na het over en weer vliegen van bedreigingen en beledigingen – ontving president Donald Trump de voormalige chef van de Noord-Koreaanse inlichtingendiensten Kim Yong-chol alsnog in het Witte Huis. De hooggeplaatste Noord-Koreaan, zelf het doelwit van sancties uitgevaardigd door de VS, had ook een brief van Kim Jong-un bij zich.

Trump: “Geweldig begin”

Meteen na het anderhalf uur durende gesprek kondigde Trump aan dat de topontmoeting van 12 juni er toch komt. “Goede vergadering vandaag. Ik denk dat het een geweldig begin is”, zei Trump na afloop. Voorts zei hij een “zeer positief resultaat” te verwachten.“We gaan niet zomaar iets ondertekenen op 12 juni, en dat waren wij ook nooit van plan”, aldus Trump. “We gaan een proces starten. En ik zei ze vandaag: ‘Neem de tijd, we kunnen snel gaan, we kunnen langzaam gaan’, maar ik denk dat ze graag iets willen zien gebeuren.”

Volgens Trump zullen er meerdere bijeenkomsten nodig zijn om tot een akkoord te komen. Hij liet wel weten dat Kim Jong-un zich volgens hem inzette voor de denuclearisering van zijn land. “Hij zou het graag zien gebeuren”, aldus de president.

Einde Koreaanse Oorlog

Trump distantieerde zich overigens van de “maximale druk”-retoriek die zijn regering gebruikte om hun aanpak van Noord-Korea te omschrijven. Met “maximale druk” wordt een combinatie van zware Amerikaanse en internationale sancties, militaire bedreigingen en voorbereidingen en diplomatieke acties bedoeld. “Wij kunnen het met elkaar vinden, dus het is geen kwestie van maximale druk”, aldus Trump. “Op een gegeven ogenblik zal er hopelijk een deal worden uitgewerkt, voor het welzijn van miljoenen mensen.”

Trump hoopt alleszins dat er via de topontmoeting een formeel einde aan de Koreaanse Oorlog van 1950-1953 komt. De wapens zwegen daar na een wapenstilstand, maar kwam nooit een echt vredesverdrag. De aanwezige pers vroeg hem of er een document, dat een einde aan de oorlog zou maken, wordt voorbereid. “We gaan dat voorafgaand aan de ontmoeting bespreken. Dat is iets wat via de ontmoeting zou kunnen gebeuren”, aldus Trump.