Of het nu gaat over de toekomst van de Europese Unie, het migratievraagstuk, Arco of de opvolger van de F-16; de N-VA voert de druk op. De slachtoffers van dienst? De christendemocraten langs Vlaamse kant en de liberalen van premier Charles Michel aan Franstalige kant. Volgens Alain Gerlache (RTBF) en Rik Van Cauwelaert (De Tijd) zijn er achter de schermen (toenaderings)gesprekken aan de gang voor een toekomstige coalitie zonder de partij van Bart De Wever.

Enkele dagen geleden bracht N-VA-voorzitter Bart De Wever premier Michel (opnieuw) in een lastig parket. Hoewel de premier vrijdag had gesteld dat hij in het dossier van de gevechtsvliegtuigen drie opties wil openhouden – namelijk de aanbestedingsprocedure, het Franse voorstel en de verlenging van de levensduur van de huidige F-16’s – torpedeerde De Wever twee opties. “3,4 miljard voor een toestel dat niks kan, dat heeft geen enkele zin”, klonk het over de Rafale en ook een verlenging van de levensduur ziet de N-VA-voorzitter niet zitten.

https://twitter.com/SCEPTR_online/status/1010914240838893575

Hoewel deze uitspraken misschien niet verkeerd vallen bij de Vlaamse publieke opinie, zijn de Franstaligen hier veel gevoeliger voor. Naast innige culturele banden, richt de lobbymachine van Dassault (de leverancier van de Rafale) zich immers hoofdzakelijk op Wallonië. Tevens zijn de Franstaligen gevoelig voor het beeld van een ‘oppermachtige’ De Wever en een Michel die slechts een bijrol speelt. Het gevolg volgens Gerlache en Van Cauwelaert? De Franstalige liberalen zoeken naar een alternatief voor de toekomst.

Toenadering PS en MR

Volgens Gerlache en Van Cauwelaert vinden er achter de schermen gesprekken plaats om coalities te vormen zonder de N-VA. “Ik hoor dat PS en MR toenadering aan het zoeken zijn”, stelde Van Cauwelaert gisteren in ‘Terzake‘. “Je merkt dat al in het parlement: de toon van PS tegen MR is veel zachter dan in het begin van de coalitie”.

Langs Vlaamse kant is de situatie niet anders volgens de journalist van De Tijd. “Ook bij de Vlaamse partijen groeit het idee om zonder de N-VA te regeren als dat kan”, klonk het gisteren in Terzake. Een regering zonder de N-VA zou echter een inflatie aan regeringspartijen veroorzaken. Zo zou men alleen al op Vlaams niveau vier partijen (CD&V, Open Vld, Groen en sp.a) nodig hebben om de N-VA van de macht te weren. Federaal zou dit cijfer alleen nog maar toenemen.

De Wever: “Als het moet, sleept zich dat wel vijf jaar voort”

Eerder deze maand verklaarde De Wever tegenover Het Laatste Nieuws dat hij zich hier geen illusies over maakt. Zo stelde de N-VA-voorzitter dat wanneer de huidige regering niet mogelijk is en de N-VA met de PS zou moeten praten, hij voor confederalisme opteert.

(Lees verder onder het uitgelicht artikel.)

De Wever: “Misschien al volgend jaar confederalisme”

De andere partijen echter, zullen er volgens De Wever alles aan doen om dit tegen te houden. “Bijvoorbeeld door als zes partijen niet volstaan desnoods een federale regering te vormen met acht partijen. Blauw, oranje, rood en groen. Of oranje, rood, groen en de communisten”, klonk het. Dat een coalitie tussen christendemocraten, socialisten, ecologisten en communisten, er nooit zal komen betwijfelt De Wever. “Dat soort coalities is een verschrikking, maar als het moet, sleept zich dat wel vijf jaar voort”, klonk het tegenover Het Laatste Nieuws.