Vicepremier en minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld) liet recentelijk weten een vierde speler op de mobiele internetmarkt te willen zodat de Belgische internetprijzen lager kunnen worden. Maar dat ziet Telenet niet zitten. Zij stellen dat de markt – met nochtans maar 3 spelers – reeds zeer concurrentieel is. Bovendien: Als een vierde speler wordt toegelaten zal dit “een directe impact hebben op de kwaliteit van het netwerk”, klinkt het. Op de koop toe meldt Telenet dat de tarieven van de maandelijkse facturen met 1 tot 3 euro omhoog gaan.

Woensdag liet De Croo weten dat hij nadenkt om een vierde speler naast Telenet, Proximus en Orange op de internetmarkt toe te laten. De liberaal acht het waarschijnlijk dat hierdoor zowel de prijzen zouden dalen en de kwaliteit van het netwerk zou stijgen. Maar daar is Telenet het niet mee eens. En alsof ze hun punt kracht willen bijzetten kondigt de internetreus – die in handen is van het Amerikaanse Liberty Global – aan hun tarieven te zullen verhogen.

“Niet gepland”

Die prijsverhoging was echter geen opzettelijke reactie op de aankondiging van De Croo, luidt het. “Het was niet gepland dat die twee zaken samen zouden komen. Een prijsaanpassing is nooit plezant om te doen”, zo vertelt Telenet-topvrouw Ann Caluwaerts op Radio 1. “We doen dat niet lichtzinnig, we denken daar weken en maanden over na.”

Volgens Telenet is de prijsverhoging echter nodig om te investeren: “Vandaag stroomt er 100 keer meer verkeer door onze netwerken dan 10 jaar geleden en dat kost geld. Wij doen vandaag een kleine prijsaanpassing. Dat is nodig om die gigantische investeringen – voor Telenet alleen al dit jaar 600 miljoen – te kunnen blijven dragen.”

Liever geen extra concurrentie

Opvallend: Ondanks dat het Belgische breedbandinternet volgens het BIBT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) duur is in vergelijking met de buurlanden en mobiele internetgebruikers zo’n 40 procent meer betalen dan in het VK en Frankrijk betwist Telenet dat de prijzen in België te hoog zijn. “De prijzen zijn competitief. Als je vandaag kijkt naar de inkomsten op mobiele omzet, dan zie je dat die dalen in ons land. Eigenlijk krijgt de klant meer en meer voor minder geld.”

(Lees verder onder de tweet.)

Volgens Telenet zal de kwaliteit tevens dalen als er een nieuwe speler komt. “Het gaat over spectrum, de radiogolven die het signaal van bij mij tot bij u brengen. Dat is heel schaars. Vandaag verdelen we dat onder 3 spelers”, aldus nog Caluwaerts. “Als je dat in de toekomst onder 4 spelers moet verdelen, zal iedereen minder spectrum hebben en dat zal een directe impact hebben op de kwaliteit van het netwerk”.

Ook Orange en Proximus – dat voor de helft in handen is van de Belgische staat – reageerden weinig verrassend dat ze de plannen van De Croo niet echt zien zitten. Proximus had het over een “onvermijdelijke impact op de werkgelegenheid”.