Maulana Fazlullah, de Pakistaanse talibanleider die verantwoordelijk is voor verschillende dodelijke aanvallen tegen schoolkinderen in Pakistan, is omgebracht door een Amerikaanse drone-aanval.

Volgens de Afghaanse president Ashraf Ghani werd Maulana Fazlullah, leider van de Pakistaanse taliban, gedood door een Amerikaanse drone-aanval in het oosten van de Afghaanse provincie Konar. De beruchte talibanleider was verantwoordelijk voor verschillende aanvallen op schoolkinderen in Pakistan, waaronder ook die op Nobelprijswinnares Malala Yousafzai.

Amerikaanse drone-aanval

Volgens Amerikaans legerwoordvoerder Martin O’Donnell zullen de VS en de NAVO zich blijven houden aan een unilateraal staakt-het-vuren van een week dat vorige week door president Ghani werd afgekondigd.  Hij merkte echter op dat het staakt-het-vuren enkel van toepassing is op de Afghaanse Taliban en “geen Amerikaanse inspanningen ter bestrijding van terrorisme omvat” tegen de Islamitische Staat, Al Qaeda “en andere regionale en internationale terroristische groeperingen”.

De Pakistaanse Taliban, plaatselijk bekend onder de naam Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP), staat los van de Afghaanse Taliban, hoewel zij zich ook grotendeels op Afghaans grondgebied ophouden. Fazlullah gaf in december 2014 de opdracht om een Pakistaanse militaire school in Peshawar aan te vallen. Meer dan 140 kinderen en hun onderwijzers kwamen daarbij om, het jongste slachtoffer was zes jaar.

Malala

Twee jaar daarvoor werd de toen vijftienjarige Malala Yousafzai door haar hoofd geschoten omdat ze opkwam voor onderwijs voor meisjes. Ze overleefde de hoofdwonde en ontving in 2014 de Nobelprijs voor de Vrede. In een verklaring liet het Pakistaanse leger weten dat de dood van Fazlullah “een opluchting is voor de talloze Pakistaanse families die het slachtoffer van de TTP waren”.