De Syrische Koerden van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) zullen de Belgische IS-vrouwen Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal niet vrijlaten. Dat hebben ze bevestigd aan Humo. De vrouwen zullen ook niet geruild worden met IS om Koerdische strijders vrij te krijgen. Wielandt en Abouallal komen beiden uit Borgerhout. Vijf jaar geleden volgden ze twee mannen naar IS-gebied, maar die zijn intussen al gesneuveld.

Woordvoerder van het SDF Mustefa Bali ontkent de eerdere berichten over de twee IS-weduwen: “Dit is je reinste onzin. Wielandt en Abouallal zullen niet worden vrijgelaten of teruggestuurd. Geen enkele Belgische IS’er trouwens. Sommigen willen ons zwart maken door zulke berichten de wereld in te sturen.” Eerder werd namelijk bericht dat de Koerdische rebellen in Syrië zijn gestart met het uitwisselen van gevangenen met terreurgroep IS. Ook Shivan Alkhaburi, De Koerdische leider van de Beweging voor een Democratische Maatschappij (TEV DEM), zegt dat er niet wordt onderhandeld met terroristen en dat er geen Belgische IS-weduwen naar Islamitische Staat zullen worden teruggestuurd.

De Democratische Unie Partij (PYD), die deel uitmaakt van de Koerdische PKK, ontkent de ruilhandel ook: “Wij hebben de Belgische staat opgeroepen om hen terug te nemen, maar blijkbaar zien de Belgen dat niet zitten. Dat is begrijpelijk, wij willen ze immers ook niet. In elk geval: zolang ze in onze handen zijn, zullen we hen op een menselijke manier behandelen.” De organisatie benadrukt dat Wielandt en Abouallal in een kamp zitten en goed behandeld worden in afwachting van de beslissing van de Belgische regering.

Volgens Het Laatste Nieuws is er wel degelijk bewijs van een gevangenenruil eerder dit jaar. Hierbij zouden twee Nederlandse IS-vrouwen teruggegeven zijn aan IS in ruil voor tien Koerden. In zeker één geval gebeurde dat volgens HLN tegen de wil van de vrouw en stelt IS de eisen over wie teruggestuurd moet worden. Ook de Belgische IS-vrouwen zouden kans maken om door IS gekozen te worden. En dat zou een goeie propagandazet kunnen betekenen voor IS ten aanzien van de Belgische ‘harteloze’ staat die zogezegd weigert om om te kijken naar de IS-vrouwen en -kinderen met de Belgische nationaliteit.