Het Gentse stadsbestuur maakt werk van het bevredigen van de wensen van de Turkse gemeenschap in Gent. Zo werden er door de Gentse stadsdienst Turkse vlaggen opgehangen op verschillende plaatsen in de stad en worden lokalen van Gentse scholen ter beschikking gesteld voor Turkse lessen. Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) reageert vol ongeloof.

De Turkse gemeenschap is sterk vertegenwoordigd in Gent. Met ruim 12% van de totale Gentse bevolking zijn allochtonen van Turkse en Maghrebijnse origine een aanzienlijke bevolkingsgroep in het Gentse. Een bevolkingsgroep die bovendien alleen maar groter wordt door het feit dat meer en meer Turken naar Gent trekken en het hoge geboortecijfer van moslims. Volgens Vlaamse cijfers heeft vandaag al 1 op 2 kinderen in Gent buitenlandse roots.

Turkse vlaggen

Die allochtonen eisen bijgevolg ook steeds meer hun plaats op in de publieke ruimte. Zo telt Gent intussen meer dan 15 moskeeën. Daarnaast maken ze alsmaar meer gewag van hun talrijke aanwezigheid in Gent. Bij het referendum in Turkije vorig jaar werden in Gent actief stemmen geronseld en kwamen Turken er massaal op straat. Bovendien probeert het Gentse stadsbestuur de Turkse gemeenschap zo nu en dan te vleien.

Zo werden afgelopen week door de Gentse stadsdienst verschillende Turkse vlaggen opgehangen in de stad. “Linkse stadsbestuur geeft geen zier om integratie en werkt segregatie in de hand”, vindt Dries Van Langenhove, lid van de Raad van de Bestuur van de UGent en tevens oprichter van het rechts-nationalistische Schild & Vrienden. “Maakt minderheden wijs dat ze worden onderdrukt en paait hen dan af en toe om stemmen te winnen zoals ze met deze vlaggen doen.”

(Lees verder onder de tweet.)

Turkse lessen

Naast het ophangen van Turkse vlaggen, doet de stad Gent nog tal van andere dingen om tegemoet te komen aan de wensen van de Turkse gemeenschap. Zo worden lokalen van Gentse stadsscholen ter beschikking gesteld voor naschoolse Turkse lessen. Die kwamen er op vraag van Turkse ouders in Gent, die vinden dat hun kinderen te weinig kennis hebben van hun moedertaal. De leerkrachten zijn verbonden aan de Turkse overheid.

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) reageerde kwaad en vol ongeloof op de Turkse lessen in Gentse scholen. “Hoe naïef en onwetend kan je zijn”, aldus Demir. “Wat Gent hier faciliteert, is gesubsidieerde anti-integratie. Is er werkelijk ­iemand die gelooft dat het de Turkse overheid te doen is om een betere integratie van Turken in Vlaanderen? President Erdogan gruwt daarvan, en daarom bestaat dit systeem van lessen.”

De Turkse ouders begrijpen naar eigen zeggen niets van de heisa omtrent de lessen. “We doen helemaal niet aan anti-integratie, zoals ons nu wordt verweten”, klinkt het. “Dit initiatief kwam er omdat we hen de kans willen geven om te communiceren met hun Turkstalige familie. Een oma en een kleinkind die niet met elkaar kunnen spreken, dat breekt toch je hart?”

Daarnaast hekelen ze de hypocrisie van de staatssecretaris en de Vlaamse bevolking. “Een kind dat naast Nederlands ook Frans en Italiaans kent, is in Vlaanderen goed bezig. Een kind dat ook Arabisch of Turks spreekt, slecht.” Ze denken er dan ook niet aan om te stoppen met de Turkse lessen. “We zullen het blijven doen. En daar hebben we de toelating van de staatssecretaris niet voor nodig.”