De nieuwe Spaanse minister van Binnenlandse Zaken zei donderdag dat hij “alles in het werk zal stellen” om de prikkeldraad van de grenshekken rond de Spaanse exclaves van Ceuta en Melilla te verwijderen. De Spaanse regering wil zo het aantal verwondingen die migranten, die de hekken proberen over te klimmen, oplopen verminderen.

De dubbele hekken, op veel plaatsen bedekt met prikkeldraad of spoelen met messen, maken deel uit van de Spaans-Marokkaanse grens rondom de twee Spaanse exclaves in Noord-Afrika. De twee plaatsen vormen de enige landverbinding tussen Europa en Afrika. Veel migranten proberen dan ook de hekken over te klimmen, soms resulteert dat in ernstige verwondingen.

Prikkeldraad

“Ik zal alles in het werk stellen om het prikkeldraad aan de poorten van Ceuta en Melilla te verwijderen”, aldus Fernando Grande-Marlaska, daaraan toevoegend dat dit voor hem een prioriteit is. “Het is niet redelijk of acceptabel om mensen over de hekken te zien springen, we kunnen al eerder optreden, aan de oorsprong [van het probleem], in de landen waar migranten vandaan komen.”

De nieuwe socialistische Spaanse regering bood eerder ook al aan om de Aquarius, de boot met zo’n 600 migranten aan boord die geweigerd werd om in de Italiaanse havens aan te meren, te ontvangen in de haven van Valencia. De nieuwe regering kwam aan de macht na een motie van wantrouwen tegen de conservatieve premier Mariano Rajoy (PP).

ADVERTENTIE