Verschillende studenten in de Spaanse stad Alicante moeten hun studentenverblijven verlaten om onderdak te bieden aan de migranten die eergisteren met het ngo-schip Aquarius in Valencia zijn gearriveerd.

De Aquarius, het ngo-schip met enkele honderden migranten aan boord, meerde eergisteren op uitnodiging van de nieuwe linkse Spaanse regering aan in de kuststad Alicante. Het schip werd vorige week nog door de rechtsnationalistische Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) geweigerd in de Italiaanse havens. Verschillende studenten kregen nu te horen dat zij hun studentenverblijven moeten verlaten om plaats te maken voor de migranten aan boord van de Aquarius. De dag voor het schip zou aanmeren in Valencia kregen de studenten een verwittiging dat zij 24 uur hadden om het gebouw te verlaten.

“Gezondheidskwestie”

Onder hen bevindt zich ook Rubén, een student Duits. Volgens zijn moeder moest haar zoon zijn studentenverblijf verlaten. “Ze hebben ons verteld dat ze er niet kunnen blijven omdat ze met veel ziekten te maken krijgen, dus dit is een gezondheidskwestie”, aldus de moeder van Rubén.

“Het is alsof we door het ene probleem oplossen een ander probleem veroorzaken. En dit is een groot probleem, want op dit moment kan mijn zoon nergens in Alicante terecht om te wonen en zijn studie verder te zetten. We gaan erheen om te kijken of we iets kunnen vinden, maar het zal erg moeilijk zijn omdat alles al geboekt is voor de zomermaanden”, zegt zij.

De moeder van Rubén vindt de argumentatie van een “gezondheidskwestie” door de autoriteiten overigens maar vreemd. Volgens haar zouden de lokale autoriteiten in dat geval niet honderden zieke migranten huisvesten in een drukke toeristische stad zoals Alicante.