Dinsdag en woensdag werd het treinverkeer vanuit Brussel-Noord grondig verstoord. Een aantal ‘jongeren’ gooiden stenen naar de treinen vanop een brug in Schaarbeek. Wegens veiligheidsoverwegingen werd het treinverkeer stilgelegd door de NMBS. Twee vandalen (13 en 15 jaar) hebben nu de feiten bekend, zo brengt Het Nieuwsblad op basis van informatie van het Brusselse parket. De daders zijn echter reeds vrijgelaten.

Gisteren riep de politie nog op om camerabeelden in te zenden. Dit bleek niet zonder succes. Op basis van camerabeelden kon de politie drie minderjarige verdachten oppakken, maar nadat de beelden duidelijk maakten dat de derde persoon niets met de feiten had te maken werd hij vrijgelaten. De twee andere jongens werden verhoord en bekenden de stenen gegooid te hebben. Zij zijn ook reeds vrijgelaten.

Strenge straffen uitgesloten voor jonge vandalen Schaarbeek

Gisteren dreigde het parket nog met strenge straffen tussen 5 en 10 jaar gevangenis. “Het gaat om kwaadwillige belemmering van het verkeer, waarop gevangenisstraffen van 5 tot 10 jaar staan”zo luidde het bij het parket donderdag. Zo’n straffen zijn nu echter uit te sluiten. Minderjarigen kunnen immers geen dergelijke straffen krijgen. Wel hangt de familie een fikse schadevergoeding inzake de beschadigde treinstellen en de spoorinfrastructuur boven het hoofd. “En dan is er nog de schade die de vertragingen hebben veroorzaakt.”

De twee vandalen zijn onbekend bij het gerecht. De ouders van de twee tieners zijn tevens verhoord. Zij zouden geschrokken zijn van de daden van hun zonen. Vrijdag moeten zowel de daders als hun ouders zich aanbieden bij de procureur des Konings. Dan zal er beslist worden welk gevolg de zaak krijgt.

(Lees verder onder de tweet.)

Brussel: stenen stad

Brusselse gemeentes zoals Molenbeek, die een grote concentratie kennen van allochtone jonge mannen, worden veelvuldig opgeschrikt door dergelijke incidenten. Ook Schaarbeek kent een grotendeels allochtone bevolking. Dit in het westen en noorden van de Brusselse gemeente alwaar de spoorlijnen liggen.

(Lees verder onder de tweet.)

Twee maanden geleden werden nog politie-agenten bekogeld met stenen door allochtone jongemannen. Dit vanuit sociale woningen in de Peterboswijk in Anderlecht. Wat later werden er ook MIVB-controleurs en een VRT-cameraploeg aangevallen, tevens onder andere met stenen. En vorig jaar rond deze tijd werden dan weer verschillende bussen vernield door stenengooiende allochtone jongemannen.