De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) eist excuses van Frankrijk, nadat de Franse president Emmanuel Macron de beslissing van de Italiaanse regering om de migrantenboot Aquarius niet te laten aanmeren in de Italiaanse havens “cynisch en onverantwoordelijk” noemde. De Franse ambassadeur van Rome werd gisteren op het matje geroepen. Intussen lijkt er een duidelijke breuklijn binnen de Europese Unie te ontstaan over de aanpak van de migratiecrisis.

De Franse president Emmanuel Macron noemde de beslissing van de Italiaanse regering om de migrantenboot Aquarius niet te laten aanmeren in de Italiaanse havens “cynisch en onverantwoordelijk”. De kersverse Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini van de rechtsnationalistische Lega, kaatste de bal echter terug: “We hebben niets te leren over vrijgevigheid, vrijwilligheid, gastvrijheid en solidariteit van wie dan ook.”

Salvini eist verontschuldigingen

Salvini eist nu verontschuldigingen van Frankrijk en zei dat hij geen kritiek zou aanvaarden van een land dat regelmatig migranten tegenhoudt aan de Italiaanse grens. Normaal zou vrijdag een ontmoeting tussen Macron en de Italiaanse premier Giuseppe Conte plaatsvinden. Salvini liet weten dat die ontmoeting beter geannuleerd kan worden indien er geen excuses komen.

De Italiaanse minister van Economie Giovanni Tria annuleerde overigens een ontmoeting in Parijs met zijn Franse tegenhanger. Ook werd de Franse ambassadeur in Rome, Christian Masset, op het matje geroepen bij de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Enzo Moavero Milanesi.

Italiaans-Duits-Oostenrijkse as tegen illegale migratie

Salvini liet ook aan de Italiaanse senaat verstaan dat hij openstond voor mogelijke “as” met Duitsland en Oostenrijk over migratie, in het licht van een migratietop die eind juni zal plaatsvinden. “Samen met mijn Duitse en Oostenrijkse collega’s zullen we een nieuw initiatief voorstellen”, aldus Salvini.

Eenzelfde geluid was te horen bij de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP) en de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) na afloop van een ontmoeting in Berlijn. Volgens Kurz moet er “een as van de bereidwilligen in de strijd tegen illegale migratie” komen.

Als het van de rechtse zusterpartij van Bondskanselier Angela Merkels CDU afhangt, dan worden asielzoekers al aan de Duitse grens tegengehouden. Dat maakt deel uit van de strengere migratiekoers die Binnenlandminister Horst Seehofer (CSU) wil varen. Maar dat ziet Merkel niet zitten.

ADVERTENTIE