De aanslag in Luik, gepleegd door een gedetineerde die met penitentiair verlof was, heeft het debat over deze maatregel laten aanzwengelen. Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten wil dat in het vervolg niet Justitie, maar de strafuitvoeringsrechtbanken over het penitentiair verlof beslissen. “Blijkbaar speelt de strijd tegen de overbevolking in de gevangenissen af en toe mee [bij het toekennen van penitentiair verlof]”, citeert VRT NWS de liberaal.

Dinsdagvoormiddag werd er in Luik een terroristische aanslag gepleegd met drie dodelijke slachtoffers als gevolg. De dader hiervan, Benjamin Herman, pleegde zijn afschuwelijke daad terwijl hij op penitentiair verlof was. Nochtans zou Herman een vriend zijn geweest van de beruchte IS-ronselaar Foaud D, uitte een cipier zijn bezorgdheid over de man en werd hij genoemd in rapporten van de staatsveiligheid. Het is dan ook de vraag hoe men dergelijke daden in de toekomst kan verhinderen.

Hangt het van N-VA-voorzitter Bart De Wever af, dan blijven terroristen en moslimextremisten in de gevangenis zolang er sprake is van een terreurdreiging. “Laat je in een oorlogssituatie een krijgsgevangene vrij voor de oorlog gedaan is?”, klonk het bij De Wever. Sp.a-Kamerlid Hans Bonte wil terreurverdachten en geradicaliseerden nog een tijd ter beschikking stellen van de regering.

Rutten: “Strijd tegen de overbevolking speelt blijkbaar een rol”

Rutten daarentegen wil ingrijpen bij wie de beslissing over het penitentiair verlof neemt. Hoewel Justitie deze beslissingen nu neemt, wil de Open Vld-voorzitter dat de strafuitvoeringsrechtbanken zich hier in de toekomst over uitspreken, zoals ze dat nu ook al doen over de vervroegde invrijheidstelling. “Ook voor de korte verblijven [buiten de gevangenis] zou dat zo moeten zijn”, citeert VRT NWS de partijvoorzitter.

De beslissing over een penitentiair verlof bij de rechtbank leggen, verhindert volgens Rutten beleidsmatige druk op het gevangeniswezen. Volgens haar zou “blijkbaar” de strijd tegen de overbevolking in de gevangenissen “af en toe mee” meespelen bij het toekennen van een penitentiair verlof.

Rutten wil daarnaast dat de gevangenissen een eigen drugsbeleid kunnen voeren. “Wie nu als drugsverslaafde de gevangenis binnenkomt, komt er zo ook weer uit. Waarom kunnen we drugsverslaafde gedetineerden niet in de gevangenis laten afkicken?”, klonk het in De Zevende Dag.

Meer geld voor Justitie?

Het probleem is dat de maatregelen van Rutten niet goedkoop zijn. Zo zal, wanneer haar voorstel het haalt, iedere gedetineerde die bijvoorbeeld zijn familielid een laatste groet wil brengen, langs de rechter kunnen passeren. Tegelijkertijd klagen magistraten al lange tijd steen en been over de besparingen van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Toch heeft Justitie volgens Rutten al reeds extra middelen gekregen. En, zo haalt ze aan, “als het nodig is om een goed beleid te hebben, dan moeten we dat bekijken.”