Leefbaar Rotterdam, de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen en de grootste partij van de stad, werd buitenspel gezet tijdens de coalitievorming. In de plaats komt er een coalitie van de VVD, D66, GroenLinks, PvdA, CDA en ChristenUnie-SGP. Leefbaar-leider Joost Eerdmans reageert woest en spreekt van een cordon sanitaire.

De grootste partij in de Rotterdamse gemeenteraad, Leefbaar Rotterdam met 11 zetels, werd in de coalitievorming buitenspel gezet. De VVD, D66, GroenLinks, PvdA, CDA en ChristenUnie-SGP zullen nu formatiegesprekken voeren zonder Leefbaar. Die partijen komen samen uit op 23 zetels, dat is de kleinst mogelijke meerderheid in de gemeenteraad die 45 zetels telt.

https://twitter.com/LeefbaarRdam/status/1003588954053017600

Links cordon

Volgens de liberale VVD, die lange tijd vasthield aan een coalitie met Leefbaar, is de partij de onderhandelingen met D66, GroenLinks, PvdA, CDA en ChristenUnie-SGP gestart om “een einde te maken aan de impasse in de Rotterdamse coalitievorming”. Aanvankelijk zette de VVD naar eigen zeggen in op een combinatie van twee linkse en twee rechtse partijen, waaronder Leefbaar Rotterdam. Die beoogde coalitie zou echter geen meerderheid opleveren. “Daardoor dreigde de vorming van een geheel linkse coalitie”, aldus de VVD.

Leefbaar Rotterdam-leider Joost Eerdmans noemt de gang van zaken “schandalig”. Hij hekelt ook de weigering van links om open te staan voor een coalitie met zijn partij. “Er lag een variant met Leefbaar Rotterdam, VVD, D66 en GroenLinks”, aldus Eerdmans. “Mijn conclusie: rechts staat wel open voor links, maar links niet voor rechts. Dit is gewoon een cordon sanitaire.” Vooral GroenLinks zou daarbij hebben dwarsgelegen.

In tegenstelling tot de meeste andere grote steden in Nederland is er in Rotterdam nog altijd geen coalitieakkoord uit de bus gekomen. Vorige week liet Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf verstaan dat Leefbaar best wel bereid was om een compromis te sluiten met de VVD en GroenLinks, bijvoorbeeld inzake bouwbeleid en duurzaamheid.

“Uiteindelijk moet je ook een compromis leren sluiten en kunnen besturen”, aldus Hoogwerf. “We zouden het dolgraag anders zien, maar wij zijn bereid om dat stapje opzij te zetten om tot een bestuur te komen. Daar zitten we vol op in.”

Thierry Baudet

De afgelopen maanden hebben linkse partijen zoals D66, PvdA en GroenLinks herhaaldelijk kritiek geuit op Leefbaar. Ook eisten zij dat Leefbaar afstand nam van Forum voor Democratie, Leefbaar had immers een informele alliantie gesloten met die partij. Voor Leefbaar kon daar geen sprake van zijn, maar Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet verbrak zelf de alliantie in de hoop de andere partijen aan de tafel te krijgen met Leefbaar.

Dat laatste mocht dus niet baten. Eerdmans laat nu weten dat hij overweegt de alliantie met Baudet opnieuw op te starten. “Ik moet binnenkort met Thierry Baudet om de tafel om hierover te spreken”, aldus Eerdmans. “Maar er lijken wat mij betreft nu geen belemmeringen te zijn om de samenwerking alsnog voort te zetten.”