Ivan Duque, de rechtse presidentskandidaat die zondag de verkiezingen in Colombia won, beloofde het land te verenigen en het vredesakkoord met de FARC-rebellen te herzien. Ook beloofde hij de economie te hervormen en voor groei te zorgen.

De rechtse Ivan Duque wist de verkiezingen van zondag met 54 procent van de stemmen te winnen. Hij had daarmee een comfortabele voorsprong op zijn linkse rivaal Gustavo Petro, die 42 van de stemmen haalde. Duque wordt gezien als een bedrijfsvriendelijke keuze. Hij wil de belastingen verminderen, investeringen stimuleren en snoeien in de staatsuitgaven.

Belofte Colombia te verenigen

In zijn overwinningstoespraak beloofde Duque het verdeelde land te verenigen, de corruptie aan te pakken, de veiligheid te verbeteren en het onderwijssysteem toegankelijker te maken. “Vrede is iets waar alle Colombianen naar verlangen en vrede betekent dat we de pagina omdraaien over de dingen die ons verdeeld hebben”, aldus Duque.

Het waren de eerste presidentsverkiezingen in Colombia sinds een vredesakkoord met de marxistische FARC-rebellen in 2016 een eind maakten aan een 50-jaar durend conflict, waarbij meer dan 220.000 doden vielen en miljoenen mensen op de vlucht sloegen.

Hoewel Duque verzoenende taal sprak wil hij toch aanpassingen doorvoeren aan het vredesakkoord. Zo wil hij strengere straffen doorvoeren voor misdaden die door de rebellen gepleegd werden in het bloedige conflict. Het zal geen eenvoudige taak worden om die herzieningen door te voeren, aangezien het Colombiaanse Grondwettelijk Hof oordeelde dat het akkoord niet aangepast kan worden.