Uit het vonnis van de correctionele rechtbank van Luik blijkt dat PS-Kamerlid en burgemeester van Seraing Alain Mathot 700.000 euro kreeg in de zaak Uvelia/Intradel. Dat geld kreeg hij van de voormalige directeur van het Franse bedrijf Inova, Philipe Leroy. De corruptiezaak gaat over de aanbesteding voor de bouw van de verbrandingsoven in Herstal. Dat schrijft Belga.

De rechtbank in Luik is van oordeel dat Mathot Tussen 2006 en 2008 700.000 euro kreeg van Leroy. Mathot ondernam 13 reizen naar Parijs en ontving volgens de rechtbank 10 keer geld. Het is echter niet zeker of hij zijn invloed gebruikt heeft bij de aanbesteding voor de bouw van de verbrandingsoven van Uvelia door de firma Inova Frankrijk voor de intercommunale Intradel. In 2011 werd hij hiervoor verdacht wegens passieve corruptie en het witwassen van geld, maar hij ontkende alle betrokkenheid.

Op de lijst van beklaagden ontbrak echter de naam van Mathot. Zijn parlementaire onschendbaarheid werd niet opgeheven in de zaak. Het parket-generaal van Luik had dat wel gevraagd aan de Kamer, maar een stemming besliste daar anders over. 81 stemmen van PS, N-VA, Open Vld en sp.a waren tegen de opheffing, 49 stemmen van CD&V, MR, EcoloGroen en PVDA waren voor. Vlaams Belang en cdH onthielden zich.

In de 7 uur durende voorleessessie van het 250 bladzijden lange vonnis werden twaalf mensen veroordeel in de corruptiezaak. De straffen gaan van 8 maanden tot 3 jaar cel met bijkomende boetes tot 12.000 euro. 4 bedrijven werden ook veroordeeld, waaronder Inova Frankrijk van ex-directeur Leroy. Mathot werd dus niet veroordeel, maar zijn geldschieter Leroy werd veroordeeld tot 3 jaar voorwaardelijk, een boete van 12.000 euro en een inbeslagname van 86.200 euro. De voormalige directeur van Intradel, Roger Croughs, werd vrijgesproken.