De politievakbond VSOA pleit ervoor om een deel van het Amerikaanse gevangenismodel in te voeren in België. VSOA wil dat gevangenen overdag klusjes doen buiten de gevangenis zoals bijvoorbeeld groendienst. Dit geldt echter niet voor de zwaarste criminelen. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

De VSOA komt met dit voorstel omdat de Belgische gevangenissen overbevolkt raken en de gedetineerden te weinig activiteiten hebben. Om dit op te lossen wil de vakbond dat de gedetineerden aan gemeenschapsdienst doen door bijvoorbeeld groendienst, treinstellen onderhouden, bermen opkuisen en dergelijke meer. Ondervoorzitter van de VSOA, Vincent Houssin, zegt: “Daardoor is er minder kans om op het slechte pad te geraken.”

Houssin verwijst naar Benjamin Herman, de dader van de aanslag in Luik. Hij kwam steeds opnieuw de gevangenis binnen en raakte uiteindelijk geradicaliseerd, met zijn aanslag tot gevolg. “Het is maar één van de voorbeelden hoe het foutloopt in de gevangenissen. (…) Binnen de gevangenismuren is er enorm veel frustratie. Er zijn te veel mensen op een te kleine oppervlakte. Dat leidt tot spanningen en uitzichtloosheid. De gedetineerden worden daar niet beter van”, reageert Houssin.

Tegenwoordig kunnen gedetineerden zich bezig houden met bijvoorbeeld keukendienst of helpen ze in de bibliotheek van de gevangenis. Daarnaast kunnen ze ook jobs doen zoals het plooien van dozen of verpakkingen voor bepaalde bedrijven. Volgens Houssin zijn deze jobs zeer gewild omdat ze de dagelijkse routine doorbreken. De VSOA wil deze jobs dus uitbreiden zegt Houssin: “We pleiten voor het Amerikaanse systeem van “prisoners at work”.” Dit werk zou geheel vrijwillig zijn en de gedetineerden krijgen dezelfde vergoeding als het andere werk binnen de gevangenis, namelijk 2 euro per uur.

Niet voor moordenaars

Dit model heeft volgens Houssin alleen maar voordelen. Zo zullen er volgens hem minder spanningen zijn, doen de gedetineerden iets terug voor de maatschappij en worden ze beter voorbereid om zich na hun strafperiode weer in de samenleving te mengen. “Want dat is toch nog steeds het doel: dat de mensen beter uit de gevangenis komen dan dat ze zijn binnengekomen”, aldus Houssin. De VSOA benadrukt wel dat de klusjes niet voor de zwaarste criminelen zijn. Moordenaars, terroristen en andere zware criminelen komen niet in aanmerking voor gemeenschapsdienst buiten de gevangenismuren.

Sp.a is alvast voorstander van het voorstel. Kamerlid Hans Bonte reageert: “Nu doen gedetineerden vaak niet meer dan in slechte omstandigheden de dagen aftellen, daar worden ze niet beter van. (…) Het is belangrijk om perspectief te bieden. Via zo’n werk buiten de gevangenis is dat mogelijk.”