Om een scenario als dat van vorig jaar te vermijden, staat de Brusselse politie vandaag massaal op scherp voor de wereldbekerwedstrijd Marokko tegen Iran. “Een risicomatch”, klinkt het bij de politie. Vandaag vieren moslims immers het einde van de ramadan, en bovendien is het een wedstrijd tussen soennieten en sjiieten. De  politie zet honderden extra manschappen in.

Vandaag om 17u speelt het nationale elftal van Marokko op het Wereldkampioenschap voetbal tegen Iran. “Een risicomatch“, gezien de rellen in Brussel vorig jaar na de wedstrijd tussen Marokko en Ivoorkust. In Brussel willen ze de herhaling van een dergelijk scenario vermijden. De politie wil deze keer wél voorbereid zijn op eventuele rellen en heeft naar verluidt 400 agenten op stand-by staan. Grote schermen in Brussel werden bovendien uit veiligheidsoverwegingen verboden.

Marokkaanse gemeenschap wil “vieren”

Volgens Daniel Van Calck, commissaris van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene, heeft de wedstrijd Marokko – Iran een risicofactor van 8/10. Daarvoor zijn verschillende redenen, klinkt het. Zo valt de wedstrijd samen met het einde van de ramadan en het daarop volgende Suikerfeest. Daarnaast is er ook een islamitisch-religieuze context rond de wedstrijd. Marokko is immers overwegend soennitisch, Iran overwegend sjiitisch.

De Marokkaanse gemeenschap zou reeds aangekondigd hebben te willen “vieren” aan het Beursplein. Na de rellen van vorig jaar, waarbij de Marokkaanse gemeenschap de overwinning tegen Ivoorkust wilde “vieren”, wil de politie klaar zijn om erger te voorkomen. “We hebben extra maatregelen genomen voor de wedstrijd van Marokko tegen Iran”, bevestigt Ilse Van de Keere, woordvoerster van de lokale politie.

Voor de “risicomatch” zullen dan ook honderden extra agenten paraat staan en zullen extra agenten in burger en in uniform worden ingezet. “Tijdens de wedstrijden van Marokko zullen we zeker alert zijn”, aldus de woordvoerster van burgemeester Philippe Close (PS). “De aandacht van de politie zal in de eerste plaats gericht zijn op het Beursplein. Als er spontaan feest of geweld losbarst, is het dáár.” 

Bij de politie kreeg men van burgemeester Close wel de uitdrukkelijke boodschap mee om “eerst en vooral het feest te laten doorgaan”.