Speurders hebben de terreuraanslag in Luik van afgelopen dinsdag helemaal gereconstrueerd. De dader, een moslimbekeerling die op verlof was uit de gevangenis genaamd Benjamin Herman, doodde hierbij twee agenten en een student. Voordat hij werd doorzeefd door 25 politiekogels gijzelde Herman echter ook een poetsvrouw uit een school. Die werd echter gespaard gezien ze een vrome moslima was, zo brengt Het Nieuwsblad.

Eerder deze week speelde zich een bloedig terreurdrama af in Luik. Benjamin Herman zou tijdens zijn penitentiair verlof maandag eerst een afrekening voltrekken met zijn oude celgenoot Michael Wilmet en hem doden met een bijl en hamer. De dag hierna laat hij de hel losbreken in Luik.

Poetsvrouw gespaard

Lucile Garcia (54) zou rond 10u18 haar laatste parkeerboete uitschrijven. De terrorist, Benjamin Herman (31), stak hierna haar en een andere agente, Soraya Belkacemi, langs vanachter in de hals en zij – waar de kogelwerende vesten geen beschermingen bieden – en nam vervolgens hun dienstwapens af. Men hun eigen wapens werden de agentes vervolgens doodgeschoten.

Hierna ging Herman het café ‘Aux Augustins’ binnen, maar door een waakzame uitbater was niemand nog “zichtbaar aanwezig” in de bar. Op zoek naar volgende slachtoffers ging Herman naar een voertuig dat was gestopt voor een zebrapad en schoot hij op een passagier, de 22-jarige student Cyril Vangriecken. Ook dit slachtoffer liet het leven in de armen van zijn moeder.

Nadat hij op een ander voertuig vuurde, trok hij naar een school: het Waha-lyceum. Terwijl hij achtervolgd werd door twee agenten, riep hij meermaals “Allahu Akbar”. De man gijzelt er een poetsvrouw, maar spaart haar leven omdat ze moslim is en de ramadan volgt. Na de gijzeling volgt een vuurgevecht met de anti-banditisme-brigade. Herman raakt nog een agent in het been en een ander in de arm, verwondt hiernaast nog twee agenten en wordt finaal gedood door maar liefst 25 kogels.

ADVERTENTIE