Anick Berghmans, de in opspraak gekomen Lommelse sp.a-schepen, werd vandaag officieel in verdenking gesteld voor medeplichtigheid aan een plofkraak in Lommel, zo weet de Gazet van Antwerpen. De politica en haar vriend zouden sinds deze middag zijn vrijgelaten.

Berghmans is sinds 2015 schepen in Lommel met als portefeuille Evenementen, Kinder- en Dierenwelzijn. Er wordt nu echter vermoed dat ze een clandestiene zij-activiteit zou hebben gehad.

De laatste twee plofkraken vonden plaats in Lommel en Lummen, rond hetzelfde tijdstip. De autoriteiten vermoedden vorige week reeds een professionele Nederlandse bende, maar verdenken nu ook Berghmans van medeplichtigheid. Bij haar thuis, onder een zeil, werd immers een Audi gevonden die – althans volgens het parket – bij minstens één plofkraak werd gebruikt.

Gerechtelijk onderzoek

Vandaag werd de schepen na een verhoor weer vrijgelaten. “Het is zo dat de schepen in verdenking werd gesteld als medeplichtige van de plofkraak te Lommel”, laat het parket van Limburg aan de Gazet van Antwerpen weten. “Als men dat juridisch kwalificeert, kan de plofkraak gekwalificeerd worden als diefstal met braak en daarnaast werd er een gerechtelijk onderzoek gevorderd voor bendevorming”.

Burgemeester van Lommel, Peter Vanvelthoven (sp.a), stelde eerder vandaag dat hij “zwaar geschokt” is. Hij heeft Berghmans reeds op non-actief gezet. “De feiten zijn bijzonder zwaarwichtig en de mogelijke betrokkenheid van een lid van het schepencollege is onaanvaardbaar”, citeert de Gazet van Antwerpen de sp.a’er.

N-VA over Vanvelthoven: “Hij was op de hoogte”

“Dat de burgemeester en schepenen zwaar geschokt zijn, daar schrik ik van, want ze kennen de voorgeschiedenis”, klinkt het bij N-VA-fractieleider in de gemeenteraad Karel Wieërs. “Dit is een vervolgverhaal, want dit is niet het eerste feit van haar en haar vriend. We hebben hiervoor gewaarschuwd, maar dat werd altijd weggelachen door het bestuur en dit is het resultaat”, stelt de N-VA’er tegenover VRT NWS.

Plaatselijk CD&V-voorzitter Tim Van Werde stelt voor om “zolang de procedure loopt, de schepen op non-actief te houden”. “Laat het gerecht zijn werk doen en dan wordt het wel duidelijk wat de volgende stap zou zijn wat de toekomst van de schepen betreft”, citeert VRT NWS de politicus.

(Lees verder onder het uitgelicht artikel.)

Sp.a-schepen uit Lommel aangehouden in plofkraakzaak

Plof-België

Voor het eerst in vele jaren wordt België opnieuw geconfronteerd met plofkraken. Dat is een methode van diefstal waarbij men gas zoals acetyleen in een geldautomaat brengt nadat men de openingen heeft dicht gemaakt met kit. Hierna brengt men het gas tot ontploffing waardoor het papiergeld kan meegenomen worden. Naast de kraken in Lummen en Lommel vonden ook zo’n kraken plaats in Seneffe, Boechout, Kinrooi, Buggenhout, Tielt-Winge, en Bever. Deze laatste mislukte echter. Onderzoek moet nog uitwijzen of dezelfde bende verantwoordelijk is voor al deze kraken. De kraken verliepen echter bijzonder identiek en speurders hebben reeds aanwijzingen dat minstens enkele van deze kraken verbonden zijn.

Het beveiligingssysteem van geldautomaten, dat normaliter biljetten moet onbruikbaar maken met verf bij inbraak, blijkt ook niet altijd te werken. De banken namen maatregelen na de verschillende plofkraken. Koepelorganisatie Febelfin kondigde vorige week nog aan om bankfilialen met automaten ‘s nachts te sluiten.