“Haatpropaganda tegen joden, ongelovigen en holebi’s”, zo luidt de kop van Het Nieuwsblad. Het parket is gestart met een onderzoek naar de Grote Moskee van Brussel in het Jubelpark. De imams krijgen er salafistische opleidingen met boeken die gelijkaardig zijn aan boeken die Al Qaida gebruikt in haar opleidingen. Fractieleider voor N-VA in de Kamer Peter De Roover reageert positief, maar vraagt zich af waarom het zo lang moest duren vooraleer het Openbaar Ministerie in actie schoot.

OCAD waarschuwde reeds vorig jaar voor de nefaste invloed van de Grote Moskee. Uit een rapport dat dit ‘Orgaan voor de Coördinatie en Analyse van de Dreiging’ opstelde over salafisme in ons land, bleek dat verscheidene Belgische Syriëstrijders cursussen en opleidingen hebben gevolgd in de Grote Moskee van Brussel. Bovendien, in de handboeken die gebruikt worden door de Grote Moskee om imams en islamleerkrachten op te leiden, is er sprake van een oorlog tegen iedereen wie de sharia niet gehoorzaamt. Er wordt onder meer meegegeven hoe men homo’s het best straft: steniging, de brandstapel of van het dak van het hoogste gebouw gooien.

De N-VA vraagt zich dan ook af bij monde van De Roover “waarom nu pas” wordt opgetreden. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) hekelt op Twitter dan weer dat hij de fundamentalistische imam van de Grote Moskee niet kan uitzetten na een beslissing van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen.

“Hopen dat justitie nu eindelijk voldoende actief zal optreden”

Na een parlementaire vraag van De Roover bevestigt Justitieminister Koen Geens (CD&V) dat het Parket-Generaal van Brussel een opsporingsonderzoek is gestart naar haatmisdrijven gepleegd in de Grote Moskee. De Roover is tevreden, “maar ze moesten niet wachten op het rapport van het OCAD. […] De boeken waarvan sprake zijn immers al in circulatie sinds de jaren ‘80. De informatie is choquerend, maar dus absoluut niet nieuw. We kunnen zulke praktijken in ons land niet tolereren.

De Roover wijst er verder op dat dit en gelijkaardig materiaal ook circuleert in de Belgische gevangenissen. Ook in andere moskeeën wordt “dezelfde problematische literatuur” gebruikt. De N-VA-toppoliticus hoopt dan ook dat Justitie “ook elders het voorbeeld van het Parket-Generaal van Brussel volgt én dat meer leden uit de moslimgemeenschap actief meewerken door naar de parketten te stappen wanneer ze geconfronteerd worden met dit soort haatpropaganda”, zo staat in de N-VA-persmededeling.

Onuitzetbare imam

Begin oktober kondigde Francken aan dat hij de verblijfsvergunning van Abdelhadi Sewif, imam van de Grote Moskee, zou intrekken. “We hebben duidelijke signalen gekregen dat het gaat om een salafistische man, heel geradicaliseerd, heel conservatief en gevaarlijk voor onze samenleving en onze nationale veiligheid”, aldus Francken. Sewif was het daar echter niet mee eens: “Ik ben een gematigde moslim”, zei de islamitische geestelijke nog eind vorig jaar.

(Lees verder onder de tweet.)

Maar de beslissing van Francken werd eind november echter vernietigd door de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. De autoriteiten zouden niet voldoende hebben gemotiveerd waarom het persoonlijke gedrag van de imam “een actuele, werkelijke en voldoende ernstige bedreiging uitmaakt die een fundamenteel belang van de samenleving aantast”, zo klonk het.

In januari bleek nog dat de Regie der Gebouwen een gesprek achter de schermen had gestart met Saudi-Arabië. Dit over de concessie van de Grote Moskee in het Brusselse Jubelpark. Koning Boudewijn sloot een overeenkomst in 1969 af voor 99 jaar met de Saudi’s, maar de Belgische overheid wilde hier vanaf na de verschillende schandalen rond de radicaal-islamistische invloed van de moskee. De Saudi’s zouden akkoord gaan met een vroegtijdige stopzetting voor een ‘correcte prijs’. In maart werd de erfpachtovereenkomst definitief opgezegd.