Filip Dewinter, Kamerlid voor Vlaams Belang, heeft vandaag voor opschudding gezorgd in de Kamer door het woord “neger” te gebruiken. Hij kwam terug op de uitspraak van De Croo, die stelde dat de burgemeester van Antwerpen binnenkort “een Marokkaan, een Turk of een zwarte” zal zijn. Dat Dewinter daarbij het woord “neger” gebruikte, werd hem niet in dank afgenomen.

Door het lage geboortecijfer van autochtone vrouwen in Vlaanderen enerzijds, en het hoge geboortecijfer van islamitische allochtonen anderzijds, is in ons land een duidelijke demografische verschuiving aan de gang. In Antwerpen bijvoorbeeld is die verschuiving al duidelijk merkbaar. Bij de leeftijdscategorie 0 tot en met 9 jaar is nu maar liefst 74,10% van de Antwerpse bevolking van vreemde origine. Tussen de 10 en 19 jaar gaat het om bijna 70%.

Die demografische trend zal ook een grote impact hebben op onze politiek, zo voorspelt Herman De Croo (Open Vld). ”Op dit moment is al 70% van de kinderen onder de 5 jaar in Antwerpen niet van Belgische afkomst. Met andere woorden: binnen dertien jaar, wanneer deze kinderen meerderjarig zijn, zal 70% van de kiezers in Antwerpen niet meer van Belgische afkomst zijn”, haalt De Croo aan. “Bye bye meneer De Wever. Ik steek er mijn hand voor in het vuur dat de burgemeester van Antwerpen binnen twee generaties Turks, Marokkaans of zwart zal zijn.”

“Een neger”

Vlaams Belang-Kamerlid Filip Dewinter citeerde vandaag in de Kamer die worden van “peetvader van de Open Vld” Herman De Croo, maar gebruikte daarbij het woord “neger”, wat voor opschudding zorgde in de Kamer. “Over 13 jaar zal 70% van de bevolking van Antwerpen bestaan uit niet-Belgen. Over 2 generaties zal de burgemeester van Antwerpen een Marokaan, een Turk of een neger zijn”, aldus Dewinter.

Meteen na die uitspraak ontstond rumoer in de Kamer. Met name Ahmed Laaouej, fractieleider van de PS, schreeuwde richting Dewinter dat zij misschien wel meer Belg zijn dan Dewinter zelf. Op vraag van Laaouej besliste Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) het woord “neger” uit het verslag te laten schrappen.

(Lees verder onder de tweet.)

“Haan met poep tussen zijn tenen”

Intussen wordt vanuit verschillende hoeken scherp gereageerd op de uitspraken van De Croo. Hij “glundert als een haan met poep tussen zijn tenen”, aldus staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA). “Een politicus die medeverantwoordelijk is voor het rampzalig migratiebeleid maakt zich vrolijk over een coalitie van Turken en Marokkanen die onze steen overneemt? Echt?”

“De realiteit is dat we inderdaad nog maar een paar jaar hebben om de Europese normen en waarden ingang te doen vinden bij iedereen. Daar is decennialang niet in geïnvesteerd door – destijds – minister De Croo. Hij heeft hele generaties nieuwkomers en Belgen laten stikken. Nu staan glunderen als een haan met poep tussen zijn tenen om die nalatenschap, is zwaar ongepast.”

ADVERTENTIE