Het is opnieuw onrustig in Iran. Onvrede onder de Iraniërs over het slechte economische klimaat, de toenemende druk van de Amerikaanse regering-Trump  en het onvermogen van de Iraanse leiders om het tij te keren hebben geleid tot protesten in de Grote Bazaar in Teheran.

Sedert zondag is de Grote Bazaar in Teheran in de ban van protesten. Boze winkeliers klagen er over de scherpe waardedeling van de Iraanse munt. De protesten kregen al snel een politiek tintje, waarbij mensen slogans schreeuwden die gericht waren tegen de hoogste autoriteit in Iran, Ayatollah Ali Khamenei. Ook werden andere hoge functionarissen uitgemaakt voor dieven die zouden moeten aftreden. Ook in andere steden zijn er protesten aan de gang waar sommige deelnemers om een regimewissel vragen.

Grote Bazaar

De handelaren in de Grote Bazaar, die sinds de Islamitische Revolutie van 1979 meestal trouw zijn geweest aan de Iraanse staat, zijn woedend vanwege de zwakke respons van de Iraanse regering op de crisis. “Het land staat vanbinnen en vanbuiten onder druk. Maar het lijkt alsof er geen crisisplan is om de situatie in goede banen te leiden”, zegt een hooggeplaatste functionaris die dicht bij het kamp van Khamenei staat aan Reuters.

Het lijkt echter zeer onwaarschijnlijk dat de huidige onrust uiteindelijk leidt tot een regimewissel. De ordediensten blijven sterk aanwezig in de Grote Bazaar. Toch lijkt de onrust verre van voorbij. “Door de zware economische druk zullen de protesten niet gemakkelijk ophouden”, zegt een Iraanse diplomaat in Europa aan Reuters. “Maar de kans op een regimewissel is nihil, omdat Iraniërs geen nieuwe revolutie willen en sceptisch zijn dat dat hen ten goede zou komen.”

Amerikaanse sancties

Sinds de Amerikaanse president Donald Trump zich vorige maand terugtrok uit het kernakkoord met Iran en draconische sancties tegen het land afkondigde heeft de Iraanse Rial 40 procent van zijn waarde verloren. Trump probeerde onder meer de internationale verkoop van Iraanse olie – de belangrijkste bron van inkomsten van het land – stop te zetten.

De Europese landen die het kernakkoord mee ondertekenden hopen de overeenkomst alsnog te redden. Al lijkt de haalbaarheid daarvan twijfelachtig. Zo hebben de Franse bedrijven Total en Peugeot al laten verstaan dat ze zich liever uit Iran terugtrekken, in plaats van het risico te lopen buiten het financiële systeem van de VS te vallen. Washington dreigt immers de status van de dollar als reservemunt te gebruiken om Europese bedrijven die wel handel blijven drijven met Iran te straffen.

Officieel duidt de Iraanse regering de dreiging van Amerikaanse sancties als oorzaak van het slechte economische klimaat. Toch wijzen sommige functionarissen er ook op dat het dreigement van sancties ernstige tekortkomingen op het thuisfront hebben blootgelegd. Bovendien moet het gros van de sancties nog in werking treden.