Vorige nacht vonden opnieuw 2 plofkraken plaats in ons land. In de Limburgse steden Lommel en Lummen werden op hetzelfde tijdstip bankautomaten van Bpost opgeblazen, en konden de daders er vandoor gaan met de geldbiljetten die daarbij vrij kwamen. Het is de zoveelste plofkraak in enkele weken tijd. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om een professionele Nederlandse bende.

Afgelopen weken vonden verschillende plofkraken plaats in ons land. Bij plofkraken wordt gas in een geldautomaat tot ontploffing gebracht waardoor men de geldbiljetten die eruit komen kan meenemen. De afgelopen weken vonden dergelijke kraken plaats in onder meer Boechout, Kinrooi, Buggenhout, Tielt-Winge, Bever en het Waalse Seneffe. Na die laatste plofkraak werden nieuwe veiligheidsmaatregelen genomen om het fenomeen tegen te gaan.

Plofkraakbende

Zo besliste men om een groot aantal bankfilialen ‘s nachts te sluiten en werden extra politiepatrouilles ingezet in de omgeving van bankkantoren. Dat kon echter niet verhinderen dat afgelopen nacht opnieuw 2 plofkraken werden uitgevoerd. Omstreeks 3u30 werden zowel in Lommel als in Lummen, beide in Limburg, bankautomaten van Bpost opgeblazen. De beveiligingscamera’s werden onschadelijk gemaakt en de dieven hebben zich een weg naar binnen kunnen forceren.

Volgens getuigen van de plofkraak in Lummen spraken de daders met een Nederlands accent. Ook in Lommel, zo’n 46 kilometer verderop, hoorden getuigen de daders met een Nederlands accent spreken. Daarnaast gaat het bij beide plofkraken om een kantoor van Bpost, en is de gebruikte werkwijze quasi identiek. Getuigen belde de politie, maar de plofkrakers waren er intussen al vandoor met de buit. De vluchtauto, een zwarte Audi A6, werd even later gespot nabij de Nederlandse grens.

Vermoedelijk werden alle plofkraken, op die in Seneffe na, gepleegd door een Nederlandse bende, de zogenaamde ‘Audibende’ of ‘Plofbraakbende’. Deze zou volgens de Nederlandse politie bestaan uit zo’n 200 mensen in totaal. Daarvan worden telkens wisselende groepjes van 4 gevormd bij het plegen van plofkraken. Over de hoeveelheid buit bij de plofkraken wil men niet communiceren. Bij een plofkraak in het Duitse Wesel niet lang geleden werd zo’n 100.000 euro buit gemaakt.