Sinds het begin van het jaar – niet lang na het aantreden van de nieuwe rechtse ÖVP/FPÖ-regering dus – is het aantal asielaanvragen in Oostenrijk met 40 procent gedaald. Het aantal uitzettingen is dan weer met 36 procent gestegen.

In Oostenrijk werd gisteren een strengere asielwet aangenomen. Ook blijkt dat sinds het begin van het jaar – niet lang na het aantreden van de nieuwe rechtse ÖVP/FPÖ-regering dus – het aantal asielaanvragen met 40 procent is gedaald. Ook is het aantal uitzettingen met 36 procent gestegen.

Aantal uitzettingen stijgt met 36 procent

Het aantal uitzettingen bedroeg 2.926, een stijging van 36 procent in vergelijking met het vorige jaar. Ook verlieten 2.114 asielzoekers het land vrijwillig. Ook het aantal deportaties naar andere EU-landen is afgenomen, vanwege een algemene daling van het aantal aanvragen.

Begin deze maand kondigde de Oostenrijkse regering aan te zullen snijden in de uitkeringen voor migranten. Zo komt er een wachttijd van vijf jaar om aanspraak te kunnen maken op een uitkering. Ook krijgen diegenen die het Duits niet machtig zijn minder geld. Men hoopt zo de migratie, die het profiteren van de Oostenrijkse sociale zekerheid tot doel heeft, te beteugelen.

In Oostenrijk werd eind vorig jaar dan weer een rechtse regering gevormd met de rechtsnationalistische FPÖ en de conservatieve ÖVP. Beide partijen zijn voorstander van het terugdringen van migratie en willen snoeien in de uitkeringen voor migranten. Daarnaast pleiten ze voor meer directe democratie en minder bureaucratie. De socialisten zitten er voor het eerst in 10 jaar niet in de regering.

ADVERTENTIE