De Oostenrijkse regering gaat snijden in de uitkeringen voor migranten. Zo komt er een wachttijd van vijf jaar om aanspraak te kunnen maken op een uitkering. Ook krijgen diegenen die het Duits niet machtig zijn minder geld. Men hoopt zo de migratie, die het profiteren van de Oostenrijkse sociale zekerheid tot doel heeft, te beteugelen.

De Oostenrijkse regeringscoalitie van de christendemocratische ÖVP en de rechtsnationalistische FPÖ wil het mes zetten in de uitkeringen voor migranten. Zo zal de wachttijd op een uitkering voor niet-Oostenrijkers vijf jaar bedragen. Ook moeten migranten over voldoende kennis van het Duits – niveau B1 – beschikken indien zij het volledige bedrag van 863 euro willen ontvangen. Kennen zij niet genoeg Duits, dan ontvangen zij zo’n 300 euro minder.

“Het Duits is de sleutel voor een uitkering”

“We moeten een systeem creëren dat één doel in het bijzonder heeft, namelijk het bestrijden van immigratie om en naar ons sociale systeem”, aldus bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP). “Wie naar Oostenrijk emigreert, kan vanaf de eerste dag niet meer de volledige ‘minimumuitkering’ krijgen”, voegde vicekanselier Heinz-Christian Strache (FPÖ) daaraan toe.

Om aanspraak te kunnen maken op het volledige bedrag van 863 euro per maand zal men moeten kunnen aantonen dat men ofwel een Oostenrijks einddiploma bezit, ofwel voldoende kennis Duits – B1 – of een nog betere kennis Engels – het nog hogere C1 niveau – heeft. Ook zullen de migranten ‘integratieprestaties’ moeten kunnen voorleggen, zoals de deelname aan waardecursus. “Het Duits zal de sleutel [voor een uitkering] vormen”, aldus Kurz.

Ook de kindertoeslag wordt verlaagd tot 25 procent voor het eerste kind, 15 procent voor het tweede en vijf procent voor derde. Hierdoor krijgen gezinnen met veel kinderen een lagere kindertoeslag. Alleenstaande ouders zullen dan weer van de hervorming profiteren en krijgen een bonus.

Peiling: Bevolking steunt de maatregel

Uit een recente peiling blijkt dat meer dan driekwart van de Oostenrijkers het eens is met de plannen van de regering. Zo heeft 78 begrip voor de maatregel. 52 procent van de bevraagden vindt de plannen zelfs “zeer correct”. Slechts 17 procent van de bevraagden vindt de plannen “tamelijk fout” of “fout”.