Vorige week werd duidelijk dat de gelekte Defensie-mails inzake het F-16-dossier waarmee sp.a-voorzitter John Crombez Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) ten val wou brengen, wellicht vals zijn. Een flinke blunder, volgens meerderheidspolitici, maar ook volgens politicoloog Carl Devos (UGent). Op de koop toe blijkt de affaire voor onrust te zorgen binnen de sp.a. “Verstandig was het alvast niet”, zo luidt het bij sp.a-bronnen in De Morgen.

Het partijbureau van sp.a zat vandaag in vergadering omtrent de rel inzake de wellicht vervalste F-16-mails die Crombez vorige week ontblootte. “In het beste geval heeft hij zich te makkelijk laten misleiden”, zo klinkt de analyse van professor Devos“In het slechtste geval wist hij dat zijn informatie twijfelachtig was en heeft hij toch doorgezet.” En ook binnen de sp.a zijn kritische geluiden te horen, al blijft Crombez niet zonder steun.

“Dit komt dat niet zo verstandig over”

Het partijbureau eist volledige transparantie nadat blijkt dat de F-16-mails die Crombez naar buiten bracht minder dan betrouwbaar blijken te zijn. “John verklaart vandaag dat hij de e-mails beter niet had gebruikt. Maar hij komt daar wel wat laat mee”, zo vertelt een De Morgen-bron binnen het partijbureau“Waarom oordeelde hij vorige week dat de e-mails wél bruikbaar waren om het ontslag van de minister te vragen?”

Volgens de insiders van De Morgen zijn niet zozeer de feitelijke fouten in de mails het grootste probleem, maar wel dat Crombez onvoorzichtig en roekeloos handelde. “John wist niet wie de e-mails verstuurd had of van wie hij ze gekregen had. Dat is normaal een reden om de handrem op te houden”, vertelt de sp.a-bron van De Morgen verder. Crombez wordt als doctor in de economische wetenschappen door vriend en vijand beschouwd als een intelligente politicus. “Maar als je e-mails uitspeelt omdat de inhoud je goed uitkomt, en je voor de rest weinig vragen stelt, dan komt dat niet zo verstandig over.”

Niet-anonieme bronnen binnen de sp.a blijven echter wel achter Crombez staan. “Misschien was het een beetje onvoorzichtig. Maar de grond van de zaak verandert van geen kanten”, zegt sp.a-senator Bert Anciaux tegenover de openbare omroep VRT. Al die andere mails bewijzen dat John Crombez gelijk heeft. Ik zou daar niet te zwaar aan tillen, behalve als je onderzoekt wie de sp.a wil beschadigen.”

Politiek leedvermaak

Bij de meerderheid beleeft men er alleszins veel plezier aan. Na de eerste absolverende tweet vanwege Defensieminister Vandeput die het nogmaals had over “nagemaakt bewijsmateriaal” door sp.a, haalt nu ook de jongerenafdeling van de N-VA Crombez gretig door de mangel.

(Lees verder onder de Facebookfoto.)

Publiée par Jong N-VA sur lundi 4 juin 2018

Je moest niet echt een genie zijn om te merken dat die fameuze geheime mails niet echt zijn.

Op Facebook organiseert Jong N-VA immers het ludieke evenement ‘WK Boemerang werpen – met John Crombez’. “We organiseren dit weekend het WK boemerang werpen in de vliegtuigbasis van Kleine Brogel”, zo schrijven de jongeren van de N-VA. “Met torenhoog favoriet John Crombez en uitdager Tom Meeuws (de omstreden sp.a-kopman voor sp.a in Antwerpen naast Jinnih Beels, red.) halen we gegarandeerd de wereldtitel binnen!”

Het evenement heeft reeds honderden aanwezigen en geïnteresseerden. “Je moest niet echt een genie zijn om te merken dat die fameuze geheime mails niet echt zijn”, zo reageert Jong N-VA-voorzitter Tomas Roggeman tegenover SCEPTR. “En ook in de politiek mag er al eens gelachen worden.”