Nog nooit zijn er in het Duitse Freiburg zoveel seksuele misdrijven geweest als in de afgelopen tweeënhalve week. De teller staat intussen op negen seksuele misdrijven gedurende die periode.

Freiburg staat normaal gezien bekend als een levendig universiteitsstadje waar de Duitse Groenen de plak zwaaien. De afgelopen weken kwam de stad echter herhaaldelijk in het nieuws omwille van verkrachtingen en seksueel geweld. Een lokale krant, de ‘Schwarzwälder Bote’, maakt gewag van “een ongekende reeks seksuele misdrijven”.

Negen incidenten

Zo randde een man op 30 mei drie vrouwen aan op twee uur tijd, waarschijnlijk met de bedoeling hen te verkrachten. Hij gooide een van de vrouwen op de grond en probeerde haar te betasten, een andere vrouw werd door hem gemolesteerd bij een bushalte en een derde vrouw werd door hem een struik in gesleurd. Volgens de politie vochten de vrouwen steeds terug, waardoor de man steeds op de vlucht sloeg. Niet veel later werd een Bulgaar als verdachte opgepakt.

Op 9 juni werd een jonge vrouw verkracht in een park. Twee mannen hadden haar eerder benaderd. Een van hen was de vrouw daarna gevolgd. De politie wist een 23-jarige Syriër te arresteren die zijn rugzak was vergeten op het plaats delict.

De afgelopen dagen volgden nog vijf seksuele aanvallen in Freiburg. Zo werd een 36-jarige vrouw aan haar borsten betast. Toen ze de aanvaller wegduwde deelde hij een klap uit. In één geval wordt een dronken Afrikaanse asielzoeker verdacht. In twee andere gevallen is de politie nog altijd op zoek naar de daders. In totaal staat de teller op negen seksuele misdrijven in tweeënhalve week.

Maria Ladenburger

“Voor zover ik weet, hebben we binnen tweeëneenhalve week nog nooit zoveel van dit soort misdrijven gehad die onder onze aandacht zijn gekomen”, zet politiewoordvoerder Dirk Klose. Hij vindt echter niet dat vrouwen zich nu als aangeschoten wild moeten voelen in de stad. Maar “aandacht voor en rekening houden met onze preventietips” kan volgens Klose geen kwaad. De politieagent wijst erop dat in alle gevallen, op de twee meest recente na, de daders snel gevonden werden.

Freiburg kwam in oktober 2016 al in het centrum van de belangstelling te staan toen de 19-jarige Maria Ladenburger, de dochter van een hoge EU-functionaris, verkracht en voor dood achter gelaten werd toen ze ‘s nachts met de fiets op weg was naar huis. Ze werd van haar haar fiets getrokken, verkracht, geslagen gewurgd en vervolgens bewusteloos gedumpt in een nabijgelegen rivier. Daar verdronk ze.