In de Nederlandse gemeente Noordwijk is een noodverordening ingesteld na aanhoudende overlast door hangjongeren. Wanneer de overlast culmineerde in een reeks brandstichtingen werd beslist tot het overgaan van de maatregel. Volgens buurtbewoners gaat om jongemannen van Marokkaanse afkomst.

In Noordwijk geldt sinds donderdag een noodverordening. Burgemeester Jan Rijpstra (VVD) vreesde immers dat de aanhoudende overlast door hangjongeren uit de hand zou kunnen lopen nadat twee bestelwagens werden in brand gestoken. De noodverordening houdt in dat iedereen die niets in de buurt te zoeken heeft, geweerd wordt. De maatregel wordt zeker tot zondag aanstaande in stand gehouden.

“Toen ik buiten ging, stonden er twee busjes in de fik”

“We hebben overlast van raddraaiers (aanstokers, red.) die branden hebben gesticht van klein tot groot”, aldus Rijpstra tegenover Omroep West eind vorige week. “Bewoners voelen zich geïntimideerd en daar willen we een einde aan maken”. Volgens buurtbewoners zouden het dadersgroepjes betreffen van Marokkaanse afkomst. Een getuige zei vrijdag nog ten aanzien van De Telegraaf: “Kattenkwaad, fikkie steken. ‘s Nachts werd ik wakker van het gekwaak van vogels. Dat hoor je nooit ‘s nachts”, aldus de getuige. “[…] Het waren gewoon angstige vogels. Ik dacht: ‘Ze zijn toch zeker niet aan het schieten op die vogels?’. Maar toen ik buiten ging stonden er twee busjes in de fik”.

Vrijdag overtraden een drietal jongemannen aan het Rederijkersplein al het samenscholingsverbod. Ondanks herhaaldelijke waarschuwingen van de politie wilde het drietal echter niet vertrekken. Rond middernacht werden ze aangehouden. Hiernaast blijft het er sinds het samenscholingsverbod rustig.