Tussen PS-voorzitter Elio Di Rupo en N-VA-voorzitter Bart De Wever zit het er bovenarms op. Nadat de oud-premier zei dat De Wevers bedenkingen over de verantwoordelijkheid van de ouders van de dode peuter Mawda “verschrikkelijk onmenselijk” waren, kaatste De Wever de bal terug door hem verantwoordelijk te houden voor het “de facto opengrenzenbeleid” van de PS-regeringen. Klopt niet, klinkt het bij de sp.a.

Tragedies zoals die van Mawda kunnen beleidsmakers volgens De Wever alleen maar voorkomen door “terug de controle [te] heroveren over onze grenzen”. Regeringen waarin de PS zat ondernamen hier volgens hem allerminst pogingen toe. “De snel-Belgwet van de PS zorgde er voor dat honderdduizenden mensen de Belgische nationaliteit kregen zonder de minste inspanning”, geeft De Wever als voorbeeld.

Naast de “ongeziene asielcrisis” in 2000-2001, “bleef de passieve instroom via een haast ongelimiteerde gezinshereniging op een hoog niveau. Mensen die dankzij het vreemdelingenstemrecht onmiddellijk alle burgerrechten kregen en dienden als stemmenreservoir voor uw partij (waarmee De Wever doelt op de PS van Elio Di Rupo, n.v.d.r.). Enkel inzake terugkeer was er terughoudendheid. Alleen al onder uw premierschap, werd de capaciteit in gesloten centra met 18% afgebouwd”, schrijft de N-VA-voorzitter.

“Ik heb genoeg van de onbeschofte houding van Bart De Wever”, reageerde Di Rupo later via Bel-RTL. De PS-voorzitter betwist de beschuldigen van De Wever inzake een laks PS-migratiebeleid en wijst op het kordate werk van oud-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld). “De vorige regering heeft het beter gedaan dan de huidige”, klinkt het.

(Lees verder onder de tweet.)

Van Grieken: “Elk initiatief om écht fakenews te doorprikken is welkom”

De Vlaamse socialisten van John Crombez ondersteunen de repliek van Di Rupo via een “wat doet Theo”-filmpje. Daarin toont de sp.a aan dat staatssecretaris Francken zowel absoluut als relatief meer positieve beslissingen neemt dan zijn voorgangers in de ‘PS-regeringen’. “Zolang N-VA beweringen blijft doen die niet kloppen, gaan we daar steeds een factcheck op doen en dat publiceren”, laat sp.a-woordvoerster Sarah Vandecruys aan SCEPTR weten.

Sp.a is niet de enige partij die N-VA op haar (forse) communicatie aanvalt. Zo klaagt oppositiepartij Vlaams Belang al lang het verschil tussen de theo-rie en de theo-praktijk” aan. Tevens lanceerde de rechts-nationalistische oppositiepartij een migratie-app. “Gezien de uitgekiende communicatie van bepaalde regeringsleden denken sommigen dat de immigratiecrisis voorbij is. Meer zelfs: dagelijks wordt de boodschap de wereld ingestuurd dat er vandaag een kordaat immigratiebeleid wordt gevoerd. Gezien de naakte cijfers het tegendeel aantonen, neemt het Vlaams Belang zijn rol van politieke waakhond op. Daartoe leverden wij recent een migratie-app waarin de echte cijfers overzichtelijk worden opgelijst”, klinkt het bij Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.

(Lees verder onder het uitgelicht artikel.)

Vlaams Belang lanceert immigratie-app tegen beleid Francken

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Volgens Van Grieken is het “niet meer dan logisch dat ook andere partijen dit verschil tussen de theo-rie en de theo-praktijk opmerken, al is het wel verrassend dat dit net van de sp.a komt”. “Elk initiatief om écht fakenews te doorprikken is welkom”, concludeert de Vlaams Belang-voorzitter.