Afgelopen donderdag werd bij een grootschalige inzamelactie ten voordele van haatimam Tarik Ibn Ali, die ervan verdacht wordt een cruciale rol te hebben gespeeld bij de terroristische aanslag in Barcelona, maar liefst 100.400 euro opgehaald. In het verleden werden al verschillende acties georganiseerd voor de imam, die opgesloten zit in Groot-Brittannië. Maar is dat niet verboden?

De Marokkaans-Belgische imam Tarik Ibn Ali ligt al jaren onder vuur in Europa, maar is tevens enorm populair bij de moslimgemeenschap omdat hij regelmatig grote inzamelacties voor nieuwe moskeeprojecten organiseert en financiert. Eerder dit jaar werd de imam gearresteerd in Groot-Brittannië omdat men hem ervan verdenkt een rol te hebben gespeeld bij de aanslag in Barcelona. Ibn Ali zou een IS-cel hebben geleid en terroristen hebben gerekruteerd.

100.400 euro

Sinds zijn arrestatie werden al tal van inzamelacties georganiseerd voor Tarik Ibn Ali. Er bestaat zelfs een ‘Actiegroep steun Tarik’ die al deze inzamelacties organiseert en coördineert. Tarik Ibn Ali geniet veel steun bij de orthodoxe en salafistische moslimgemeenschap vanwege zijn streng-islamitische overtuigingen. Zo riep Ali Houri, een islamfundamentalist die ophef veroorzaakte toen hij in november in Genk kwam spreken, al verschillende keren op om geld te storten voor Ibn Ali.

Afgelopen donderdagavond werd een grootschalige inzamelactie op poten gezet ten voordele van Ibn Ali. Het Nederlandse onlinetelevisiekanaal Islaam.tv hield een live-uitzending van maar liefst 3 uur om geld in te zamelen voor de terreurverdachte. Uiteindelijk werd maar liefst 100.400 euro opgehaald voor Ibn Ali. ‘Actiegroep steun Tarik’ was bijzonder tevreden met dat bedrag, en stelt dat het geld bedoeld is voor de advocaatkosten van Tarik en diens gezin.

Illegaal?

Is het niet wettelijk verboden om geld in te zamelen voor terreurverdachten? Volgens Nederlands terrorismedeskundige Jelle van Buuren begeven de organisatoren zich zeker en vast op glad ijs. “Spanje laat hem niet zomaar oppakken. Door geld over te maken, zou je strafrechtelijk heel dicht in de buurt kunnen komen van terrorismefinanciering”, aldus van Buuren. “En dat is toch echt verboden in Nederland.”

Wie die actie organiseerde, is vooralsnog onduidelijk. Het zou gaan om een groep van meerdere personen en/of organisaties die anoniem wensen te blijven. “Het moet om Tarik draaien en niet om ons. Wij geloven in zijn onschuld”, klinkt het.