Anastasia N. uit Genk, de hoofdverdachte in de moordzaak op Luana Romagnoli, stuurt brieven naar moslimextremist Fouad Belkacem. Belkacem zit een straf uit als stichter van de verboden islamistische organisatie Sharia4Belgium. De moslimextremist zou al minstens één brief teruggestuurd hebben. De twee zitten beiden in de gevangenis van Hasselt, waar ze elkaar ontmoetten, zo brengt Het Laatste Nieuws. Anastasia zou tevens publiekelijk dwepen met de islamistische terreurgroep IS.

Anastasia N. – verdacht voor de moord op liefdesrivaal Luana Romagnoli – onderhoudt een briefwisseling met Belkacem. Dat bevestigen bronnen van Het Laatste Nieuws. De twee zouden elkaar ontmoet hebben vorig jaar in de Hasseltse gevangenis tijdens poetsdienst. Belkacem zelf zit een celstraf van 12 jaar uit wegens het organiseren van terroristische activiteiten met zijn inmiddels ontbonden groep Sharia4Belgium.

Anastasia zou zelf het initiatief hebben genomen en liet hiervoor een brief in het Arabisch vertalen door een medegevangene. Anastasia zit reeds één jaar in de cel in afwachting van haar proces. In die tijd zou ze extremistische boodschappen verkondigd hebben die blijken van een sterke sympathie voor IS. Aan haar islamitische medegevangenen zou ze zelf gevraagd hebben waarom ze geen vlaggen van IS bezitten.

Geen zorgwekkende briefwisseling met Belkacem?

De gevangenisdirectie wou niet reageren op de bevindingen van Het Laatste Nieuws, maar “[…] interne briefwisseling is altijd onderhevig aan penitentiaire controle”, zegt woordvoerder Kathleen Van De Vijver. “Gedetineerden mogen onderling brieven naar elkaar sturen, dat geldt voor alle gevangenen.” Gezien er geen maatregelen werd getroffen, zou de inhoud van de brieven niet zorgwekkend geweest zijn.

Vorig jaar vond de moord op Luana Romagnoli plaats. Aanvankelijk verdacht men de ex van Romagnoli, Emrah T., van de moord. Maar op basis van later onderzoek bleek dat tijdens een fataal bezoek van Emrah en Anastasia aan Romagnoli dat Anastasia een mes bij zich had in haar handtas. Zij zou wellicht Romagnoli hebben doodgestoken. Emrah en Anastasia hebben een kind samen, maar zijn geen koppel meer sinds de moord. Ook Luana Romagnoli liet een dochter achter.

Vorig jaar bleek ook dat Salah Abdeslam, de moslimterrorist met Brusselse wortels medeverantwoordelijk voor de IS-aanslagen in Parijs en Brussel, fanmail krijgt waarin hij wordt beschreven als een ‘ster’ en een ‘idool’. Met één vrouw zou hij zelfs liefdesbrieven uitwisselen.