In Slovenië heeft de migratiekritische SDS-partij van oud-premier Janez Janša de parlementsverkiezingen van afgelopen zondag gewonnen. De partij haalde ongeveer een kwart van de stemmen. De partij werd overigens gesteund door de Hongaarse premier Viktor Orbán.

De centrumrechtse SDS is de grote overwinnaar van de parlementsverkiezingen in Slovenië op zondag. De oppositiepartij van voormalig premier Janez Janša, die campagne voerde voor een streng migratiebeleid, wist zo’n 25 procent van de kiezers te overtuigen. Het electoraal landschap ligt er echter bijzonder versnipperd bij. De Slovenen konden kiezen uit maar liefst 25 partijen, negen daarvan geraakten uiteindelijk in het parlement.

Moeilijke regeringsformatie voor de boeg

Op de tweede plaats komt de centrumlinkse LMS van Marjan Šarec, met zo’n 12,6 procent van de stemmen. Šarec heeft al laten verstaan dat hij geen coalitie wil vormen met de SDS. Janša erkent dat de regeringsonderhandelingen moeilijk kunnen worden. “We zullen waarschijnlijk nog enige tijd moeten wachten […] voordat er serieuze gesprekken over een nieuwe regering mogelijk zullen zijn”, aldus Janša.

Het ziet ernaar uit dat de LMS van Šarec een regering zal proberen te vormen om de grote winnaar van de verkiezingen heen. Ook de meeste andere partijen hebben gezegd dat zij niet willen toetreden tot een regering geleid door de SDS. “Als iedereen zich houdt aan wat zij vóór de verkiezing hebben gezegd, verwachten wij een kans om een overheid te vormen”, aldus Šarec.

Steun van Orbán

De SDS werd overigens gesteund door de Hongaarse premier Viktor Orbán (Fidesz). Net als Fidesz is de SDS gekant tegen verplichte migratiequota. Ook vindt de partij dat het grootste deel van het geld dat voor migranten gebruikt wordt in de plaats daarvan naar de veiligheidstroepen moet gaan. Daarnaast voerde de SDS van Janša ook campagne voor lagere belastingen en meer privatisering.