Vlaams Belang schenkt 500 euro voor de verzorging van het mishandelde katje ‘Sprotje’. De jonge kat werd door migranten gebruikt als voetbal en werd een kwartier lang in een hete oven gestopt. Daarnaast pleit Vlaams Belang voor een strengere bestraffing. “Het Vlaams Belang wil strengere straffen voor dierenbeulen.”

Enkele dagen geleden kwam het gruwelijke verhaal aan het licht van de 10 maanden jonge kat, genaamd Sprotje, die zwaar mishandeld werd door migranten in Kortrijk. In de nacht van woensdag op donderdag werd het jonge katje tijdens een feestje 15 minuten lang in een hete oven gezet van 200 graden gezet. Daarnaast werd er bijvoorbeeld ook gevoetbald met de kat.

Brandwonden en interne bloedingen

Pas 2 dagen later werd Sprotje naar een dierenarts gebracht.  “Ik maakte zoiets nog nooit mee. Het is niet te vatten dat iemand een kat, een levend wezen, in een oven steekt”, aldus dierenarts Valérie Huvaere (31). Het jonge katje heeft ernstige verwondingen, vertelt de dierenarts. Zo heeft ze bijvoorbeeld ernstige brandwonden en willen ook interne bloedingen, omdat de kat gebruikt werd als voetbal.

“Sprotje eet niet en ze plast waar ze ligt. Ze krijgt een infuus met elektrolyten om aan te sterken, morfine-achtige pijnstilling en een doorgedreven verzorging met verbanden. En als Sprotje blijft weigeren om te eten, krijgt ze ook sondevoeding”, aldus dierenarts Valérie. Ondanks alle verwondingen en de ernst ervan, heeft ze goede hoop dat ze Sprotje kan redden. “Ik heb er een goed oog in dat Sprotje het zal halen.”

Schenking Vlaams Belang

Bij Vlaams Belang reageert men verontwaardigd en kwaad op die feiten. Ze organiseerden een crowdfunding om de verzorgingskosten van Sprotje te betalen. Daarnaast stortten ze zelf 500 euro. “Volgens de behandelende dierenarts lopen de kosten echter erg hoog op. Daarom werd een crowdfunding georganiseerd. Als partij met een hart voor dieren vonden we het dan ook onze plicht bij te dragen in de verzorgingskosten. We schenken daarom 500 euro voor de behandeling van het katje.”

Daarnaast vragen ze dat de daders van deze gruweldaad streng bestraft worden. “Het Vlaams Belang wil strengere straffen voor dierenbeulen”, klinkt het. “Bij manifeste overtredingen zoals bij Sprotje dient telkens de maximumstraf te worden uitgesproken. In Vlaanderen regeert immers de straffeloosheid voor dierenbeulen. Vandaag wordt amper 6 procent van de feiten van dierenmishandeling bestraft.”

ADVERTENTIE