Als het van de CSU afhangt, dan worden asielzoekers al aan de Duitse grens tegengehouden. De CSU is de rechtse zusterpartij gelieerd aan Bondskanselier Angela Merkels CDU. Het plan maakt deel uit van de strengere migratiekoers die Binnenlandminister Horst Seehofer (CSU) wil varen. Maar dat ziet Merkel niet zitten. Dat brengt onder meer Der Spiegel. De tweespalt zorgt voor een regeringscrisis in Duitsland, waar opnieuw flinke ophef is ontstaan na twee moorden op tienermeisjes door migranten.

Minister van Binnenlandse Zaken Seehofer, van de eerder rechtse CSU, wou dinsdag een nieuw ‘masterplan’ voorstellen waarin 63 voorstellen rond asiel en migratie te lezen waren. Een van de voorstellen betrof het tegenhouden van asielzoekers aan de Duitse grens. Maar de persconferentie werd op het laatste nippertje afgeblazen. Bronnen wisten te melden dat het laatst vernoemde voorstel een doorn in Merkels oog was. Ook Merkels andere coalitiepartner, de socialistische SPD, vertrouwt Seehofer niet en zou zelfs aan een eigen migratieplan werken.

Wir schaffen das

Maar Seehofer zegt dat hij “een verantwoordelijkheid [heeft] voor Duitsland” en dat het “namelijk [zijn plicht is om] de orde [te] bewaren, en ik kan daarmee niet wachten tot de hel losbarst”. Volgens Seehofer moet het Duitse asiel- en migratiebeleid grondig veranderd worden om “het vertrouwen van het Duitse volk terug te winnen”. Seehofer benadrukt verder dat hij de grote onenigheid niet begrijpt gezien Merkel en Seehofer het wel eens zijn over de 62 andere punten in het plan.

Sinds de start van de asielcrisis en de intussen beruchte ‘Wir schaffen das’-toespraak van Merkel kwamen ongeveer 1,6 miljoen migranten naar Duitsland. Het zorgde voor een flinke ontregeling in de Duitse politiek. Schandalen zoals de moord op Maria Ladenburger (19) door een Afghaanse asielzoeker of de recentere dood van Susanna Feldmann (14) door de hand van een Irakese vluchteling schudden Duitsland door elkaar.

Vorig jaar scoorde de rechtsnationalistische AfD zelfs een monsterwinst in Duitsland tijdens de verkiezingen. Dat er in het na-oorlogse Duitsland een partij aan de rechterzijde van de CSU zo prominent werd – met maar liefst 92 zetels in de Duitse Bundestag – schokte velen.

Met AfD in de achtervolging

Het is onder meer omwille van de populariteit van de AfD dat de CSU een strengere migratiekoers wil varen zodat de AfD niet nog groter wordt. Maar Merkel krijgt niet alleen tegenwind vanwege zusterpartij CSU, maar ook vanuit haar eigen partij. Tijdens een fractievergadering spraken maar liefst 11 CDU-parlementsleden zich positief uit over Seehofers voorstel, zo stellen bronnen van Der Spiegel. Eén iemand zou zelfs gesproken hebben over een “ultimatum”.

(Lees verder onder de tweet.)

Der Spiegel vraagt zich dan ook af hoe dit positief kan aflopen voor Merkel: “Hoe moet ze dit nog oplossen zonder aan autoriteit in te boeten? Ze heeft een wonder nodig om hier nog heelhuids uit te komen.”

ADVERTENTIE