De N-VA blijft de grootste partij in Vlaanderen in de laatste peiling van VTM. Maar in vergelijking met het kiesresultaat van 2014 moet de partij het wel met heel wat minder stemmen doen. Bij de groeiers is het rechtsnationalistische Vlaams Belang, het ecologistische Groen en de communistische PVDA die ruim de kiesdrempel zou halen met 6,2 procent van de gepeilde kiezers. De andere partijen verliezen ten opzichte van 2014.

Afbeelding: SCEPTR. De peilingenresultaten verzamelt door VTM en IPSOS wijzen op zwakkere meerderheidspartijen.
Afbeelding: SCEPTR. De peilingenresultaten verzamelt door VTM en IPSOS wijzen op zwakkere meerderheidspartijen.

Uit een peiling van VTM en IPSOS blijkt dat Vlaanderen – moesten er nu verkiezingen worden gehouden worden – een heel stuk anders zou kleuren. Geel zou namelijk een pak minder prominent schitteren. N-VA zou met 26,5 procent van de gepeilde kiezers nog steeds de grootste partij in het land zijn, maar heel wat minder scoren dan in de verkiezingen van 2014 toen het nog ruim 32 procent van de Vlaamse kiezers kon verleiden. Ook sp.a gaat ondanks haar oppositiekuur flink achteruit, net als Open Vld en CD&V. Vlaams Belang, Groen en PVDA komen echter als grote winnaars uit de bus met respectievelijke winsten ten aanzien van 2014 van 3,9; 3,8 en 3,4 procentpunten.

Opvallend: de V-partijen – N-VA en Vlaams Belang – fungeren door de band genomen als communicerende vaten, maar tekenen in deze peiling een netto-verlies op van meer dan twee procentpunten.

Francken blijft koning na laatste ‘pop’-peiling

De populairste politici in Vlaanderen zijn volgens de peiling nog steeds vooral N-VA’ers met Theo Francken op kop, al blijft tevens de Franstalige MR-premier Charles Michel het goed doen. Ook CD&V blijft goed vertegenwoordigd, maar vicepremier Kris Peeters haalt al lang niet meer de tweede plaats zoals in 2015. De precieze rangschikking is de volgende:

1. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA)
2. N-VA-voorzitter Bart De Wever.
3. Premier Charles Michel (MR)
4. Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA).
5. Vlaams Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V).
6. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).
7. Vicepremier Kris Peeters (CD&V).

Andere regering?

In Wallonië blijven volgens de VTM-peiling nummers een en twee nog steeds de PS en MR. Zij verliezen wel respectecelijk 5 procent en 9 procent ten aanzien van 2014. Echter, de PS stabiliseert in de pelingen, de MR van premier Michel zakt verder.

De vraag dringt zich opnieuw op wat er moet gebeuren met de huidige centrumrechtse regering indien deze peiling en vorige simulaties in 2019 realistisch blijken. Deze peilingen wijzen immers uit dat de huidige coalities, zowel op federaal niveau (waar de MR bestuurt met N-VA), als op Waals-gewestelijk niveau (waar de MR bestuurt met de cdH), geen meerderheid meer halen. De terugkeer van de PS, die de hete adem van de PTB-PVDA in de nek voelt, is dan mathematisch nagenoeg onvermijdbaar. Of zullen Groen en Ecolo de anti-PS-coalities depanneren?