De aan het Vlaams Belang gelieerde Uitgeverij Egmont zal naar alle waarschijnlijkheid in de toekomst een vaste plaats op de Antwerpse Boekenbeurs krijgen. Zo ziet volgens De Morgen de procureur-generaal geen reden om de uitgeverij uit te sluiten. “Het is helemaal niet bewezen dat (…) het Vlaams Belang racistische of discriminerende tendensen zou vertonen”, klinkt het in een schriftelijk advies.

Uitgeverij Egmont werd in de jaren ’90 opgestart omdat auteurs verbonden aan de rechtse partij nergens anders hun werken en boeken konden publiceren. De uitgeverij geeft zelfs niet-politieke boeken uit, maar kreeg nooit een eigen stand op de populaire jaarlijkse Boekenbeurs te Antwerpen. Om op de beurs te mogen staan moet een uitgeverij lid zijn van de vzw Groep Algemene Uitgevers (GAU). Die vzw weigerde echter elk jaar om het Belang een lidmaatschap te geven, en dit in een nagenoeg unanieme stemming. “De perceptie is dat Egmont eerder een politiek instrument is dan een uitgeverij”, zei Alexis Dragonetti, voorzitter van de GAU en woordvoerder van Boek.be, eerder aan Het Nieuwsblad.

https://twitter.com/tomvangrieken/status/924293827258699778

De partij legde zich daar echter niet bij neer en trok vorig jaar naar de rechter om de praktijken van Boek.be aan te klagen. Het resultaat? In eerste aanleg volgde de rechter het Vlaams Belang en legde de organisator van de Boekenbeurs een dwangsom van 500.000 euro per editie op. Hoewel Uitgeverij Egmont bij de laatste boekenbeurs een standje kreeg, tekende Boek.be beroep aan tegen deze uitspraak.

Van Grieken: “Serieuze opsteker”

De kans dat de rechter Boek.be in beroep gaat volgen, is evenwel niet bijster groot. Zo adviseert de procureur-generaal het rechtscollege om het beroep ongegrond te verklaren. “Het is helemaal niet bewezen dat […] het Vlaams Belang racistische of discriminerende tendensen zou vertonen”, schrijft hij in een advies dat De Morgen kon inkijken.

(Lees verder onder de tweet.)

Volgens de procureur-generaal is het niet bewezen dat het Vlaams Belang racistisch is. Dit omdat er nooit een antidiscriminatieprocedure is opgestart tegen de partij. Dat het Vlaams Blok, de voorganger van het Vlaams Belang, bij een dergelijke procedure werd veroordeeld doet volgens hem “niet ter zake”.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken noemt het advies van de procureur-generaal een “serieuze opsteker”“We worden eindelijk volwaardig erkend als uitgeverij”, klinkt het. Griet Cnudde, de advocaat van Boek.be, volgt het advies niet. “Egmont beroept zich op de discriminatiewetgeving, maar wij zijn van oordeel dat die niet van toepassing is op haar vzw, enkel op natuurlijke personen en belangenverenigingen”, stelt ze tegenover De Morgen. “Bovendien, Boek.be wil net discriminatie tegengaan en zou daarom mogelijk ongelijk krijgen in deze zaak? Dit zou Kafka zijn.”

(Lees verder onder het uitgelicht artikel.)

Vlaams Belang-uitgeverij Egmont wint rechtzaak Boekenbeurs

Bij deze ontwikkeling dient er wel een grote kanttekening te worden geplaatst: de rechter in beroep spreekt zich pas dit najaar uit en kan het advies naast zich neerleggen. Langs de andere kant volgt men vaak het advies van de procureur-generaal.