De kernreactor van Doel 4 is terug opgestart rond 09u30 deze ochtend, zo weet BELGA. De reactor lag sinds zaterdagavond stil wegens een technisch defect in het niet-nucleaire gedeelte van de centrale.

De vierde reactor van Doel kwam zaterdagavond stil te liggen. Dit omwille van een defect aan de vermogensregeling van de stoomturbine, in het niet-nucleaire deel van de centrale. Dat betekende dat alle reactoren van Doel plat lagen. Reactor 1 en 2 waren al inactief wegens een gepland onderhoud en de derde reactor gaat pas in augustus terug open. Toch was er volgens uitbater ENGIE-Electrabel nooit een gevaar voor de Belgische energievoorziening. Dit ondanks dat de kerncentrale verantwoordelijk is voor 15 procent van de Belgische elektrische productiecapaciteit.

Stilvallen Doel 4 “Niet zo uitzonderlijk”

“Deze ochtend omstreeks 09.30 uur is Doel 4 opnieuw opgestart. Later op de dag wordt ze weer aan het net gekoppeld”, zegt woordvoerder Nele Scheerlinck tegenover BELGA. “Er wordt nu een testprogramma doorlopen. Het vermogen zal geleidelijk opgebouwd worden en Doel 4 zal normaal gezien in de loop van de namiddag opnieuw op vol vermogen werken.”

Volgens ENGIE was er echter nooit een risico voor de energievoorziening, en is het stilvallen van de reactor ook geen bijzonder gegeven. “Dat één van de reactoren uitvalt, is niet zo uitzonderlijk”, aldus Scheerlinck nog zondag. “Gemiddeld is er wereldwijd één automatische stop per reactor per jaar. Dat alle vier de reactoren uit liggen, dat gebeurt inderdaad niet zo vaak. [Maar] Electrabel kan dat opvangen.”

(Lees verder onder de tweet.)

“Kernuitstap is gewoon aan het gebeuren”

Zondag noemde Groen-Kamerlid Kristof Calvo het stilvallen van Doel 4 nog een goede reden om de kerncentrale permanent te sluiten. “Ik moet Engie eigenlijk bedanken”, aldus de ecologist. “Nu wordt nog maar eens bewezen hoe haalbaar de kernuitstap is.” Op Twitter postte Calvo dan weer het volgende: “Kernuitstap is gewoon aan het gebeuren.”

De kerncentrale van Doel staat in voor circa 15 procent van de Belgische productiecapaciteit inzake elektriciteit. De reactoren van de centrale opgestart tussen 1975 en 1985 en hebben een totaal vermogen van 2.905 megawatt (een megawatt is een miljoen watt). De centrale die zaterdag stilviel is de krachtigste reactor van de vier, goed voor een vermogen van 1.039 MW.