In de Gentse correctionele rechtbank zijn drie drugscriminelen over de gehele lijn vrijgesproken. Bovendien krijgen ze 80.000 euro, een Porsche en een Harley Davidson terug van de autoriteiten. De beklaagden moesten deze zaken afstaan tijdens het onderzoek. Aan de oorzaak van de vrijspraak ligt een kapotte DVD waarop het bewijsmateriaal stond. Het is al het derde gelijkaardig incident waarbij criminelen op vrije voeten komen nadat Justitie blundert met DVD-bewijsmateriaal.

De drie beklaagden in Gent stonden terecht wegens het grootschalig verschepen van cannabis, amfetamines en cocaïne. In Duitsland werden de gangsters reeds veroordeeld, maar ze riskeerden nog eens vier jaar celstraf in België. Maar die plannen van het Openbaar Ministerie vallen in duigen, nadat eerder de DVD met de telefoontaps in duigen viel. De DVD was in twee stukken gebroken, zo blijkt uit verslaggeving van Het Laatste Nieuws. Dit zou gebeurd zijn tijdens een verhuizing, zo weet De Standaard.

‘Kafka woont in België’: nu beschikbaar op DVD

De drie criminelen zouden zo’n 370.000 euro verdiend hebben met hun clandestiene drugshandel. Tijdens het onderzoek moesten de verdachten reeds 80.000 euro, een motor en een sportwagen afstaan, maar die krijgen ze nu netjes terug. Het is mogelijk dat het parket nog in beroep zal gaan, maar het Hof van Beroep zal zich moeten beroepen op hetzelfde dossier – dus met de de kapotte dataschijf – en daar is de vrijspraak dus tevens waarschijnlijk.

Het is het derde soortgelijke incident in een aantal maanden. In oktober vorig jaar kwam een mensensmokkelaarIbrahim A., vrij nadat men een DVD met bewijsmateriaal was kwijtgespeeld. Pas toen de beklaagde reeds naar Londen was getrokken, vond men de schijf terug… op de griffie waar het moest liggen. Begin dit jaar kwam dan weer een andere drugsbende vrij nadat een DVD niet kon worden afgespeeld in de rechtbank. Ook toen ging het om een DVD met telefoontaps. Justitieminister Koen Geens (CD&V) moest zich hiervoor verantwoorden in de Kamer voor de blunder. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zei toen (ter vervanging van Geens) dat “de DVD […] wel beluisterbaar [was], maar er […] een verkeerd programma [werd] gebruikt”.

(Lees verder onder de tweet.)

Het aanhoudende geklungel met dataschijfjes is opvallend. Sinds vorig decennium hebben computergebruikers met een internetverbinding de mogelijkheid om via programma’s als ‘Dropbox‘ bestanden in de ‘cloud’ te bewaren. Dat is het tegenovergestelde van lokale, fysieke opslag zoals een DVD of CD-ROM. Zo kunnen bestanden online bewaard worden en niet worden kwijtgespeeld.

ADVERTENTIE