Internationaal staat de huidige Italiaanse regering van Giuseppe Conte regelmatig onder vuur. Op het thuisfront lijkt het echter of de Italiaanse bevolking het beleid van de nieuwe ‘regering van verandering’ wel kan smaken. Volgens de laatste peiling van SWG kunnen de partijen die deel uitmaken van de regering nu samen rekenen op de steun van bijna zes op tien Italianen.

De laatste dagen lag de regering–Conte internationaal onder vuur vanwege de weigering om het migrantenschip Aquarius toe te laten tot een Italiaanse haven. Omdat het schip ook in Malta en Frankrijk niet welkom was, werd het uiteindelijk naar Spanje afgeleid. Bovendien weigerde de regering–Conte opnieuw twee nieuwe ngo-schepen met vluchtelingen de toegang tot de Italiaanse havens. Uit een recente gerichte peiling bleek al dat acht op de tien Italianen het besluit van Matteo Salvini (Lega), de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, steunen om de Italiaanse havens te sluiten voor migrantenboten.

Kamikazeregering?

Bij de verkiezingen van 4 maart haalden de twee regeringspartijen, de Vijfsterrenbeweging en de Lega, respectievelijk 32,7 en 17,4 procent van de stemmen. Samengeteld is dat in stemmen een uiterst krappe meerderheid van 50,1 procent. Uit onderzoek bleek echter dat de kiezers van de Vijfsterrenbeweging bijzonder sceptisch stonden tegenover de Lega, en omgekeerd. De vraag was dan ook of de regering–Conte voor één of beide partijen een kamikazeregering zou blijken te zijn.

Uit de peilingen van de laatste maanden blijkt dat de Vijfsterrenbeweging (M5S) inderdaad een aantal kiezers verliest, maar dat dat verlies al bij al beperkt blijft. Toch moet gezegd dat de partij vooral de laatste weken water maakt, en onder de psychologische grens van de dertig procent is gezakt. Volgens de laatste peiling van SWG haalt de partij vandaag 29,0 procent van de stemmen.

(Lees verder onder de tweet.)

Spectaculaire stijging voor Lega

Lega daarentegen maakte sedert de verkiezingen van maart een spectaculaire stijging mee. Al vrij snel na de verkiezingen brak de partij door de grens van de twintig procent, en vandaag ligt met 29,2 procent in de laatste peiling van SWG zelfs de grens van de dertig procent in zicht. Daarmee zou de partij vandaag meer dan de helft meer kiezers dan bij de laatste verkiezingen halen, en zonder rekening te houden met de foutenmarge zelfs nipt de grootste partij van Italië worden.

Tellen we de steun voor de twee partijen samen, dan blijkt de winst van de Lega het kleine verlies van de Vijfsterrenbeweging ruim te compenseren. De steun voor de regeringspartijen samen gaat zelfs omhoog van de krappe 50,1 procent naar een ruime meerderheid van 58,2 procent. Met de steun van de Italiaanse bevolking in de rug is het dan ook weinig waarschijnlijk dat de Italiaanse regering eerstdaags van koers zal veranderen wat betreft de vluchtelingenproblematiek.