Dat het thema migratie hoog op de agenda staat in Italië, is duidelijk. De nieuwe regering wil zo’n 500.000 illegale migranten uitzetten. “Hun mooie leven is voorbij, ze zullen hun koffers mogen pakken”, aldus kersvers minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini, tevens partijleider van Lega. Daarnaast staat ook het creëren van jobs centraal, gezien de hoge (jeugd)werkloosheid in Italië.

Na de Italiaanse verkiezingen in maart – waarbij rechtse antisysteempartijen de grote overwinnaars waren – leek een migratiekritische Italiaanse regering in de sterren geschreven te staan. Enkele dagen geleden ging die droom van vele Italianen in vervulling: er werd een regering met het rechts-nationalistische Lega Nord van Matteo Salvini en de Vijfsterrenbeweging van Luigi Di Maio officieel ingehuldigd.

Minder migranten, meer jobs

De gloednieuwe Italiaanse regering wil fors inzetten op het uitzetten van illegale migranten. In het programma van de regering staat te lezen dat Italië zo’n 500.000 illegale migranten het land wil uitzetten“Vandaag de dag zijn er ongeveer 500.000 illegale migranten in Italië, uitzettingsbevelen volstaan niet: diegenen die geen verblijfsrecht hebben, moeten terugkeren naar hun land van herkomst.”

“Hun mooie leven is voorbij, ze zullen hun koffers mogen pakken”

Matteo Salvini, partijleider van Lega Nord en minister van Binnenlandse Zaken, zette die woorden kracht bij tijdens een toespraak in Sicilië, waar hij de campagne van zijn partij voor de komende gemeenteraadsverkiezingen kwam steunen. “Italië zal niet langer het vluchtelingenkamp van Europa zijn”, aldus Salvini. Illegale migranten hebben geen plaats in Italië, vindt hij. “Hun mooie leven is voorbij, ze zullen hun koffers mogen pakken.”

Italië roept de Europese Unie op om meer hulp te bieden, gezien het feit dat Italië een disproportioneel aandeel migranten te verwerken kreeg de afgelopen jaren. Ze voelen zich daarbij aan hun lot overgelaten. “Het is klaar en duidelijk dat Italië in de steek is gelaten”, stelt Salvini. “Ofwel reikt Europa ons de hand om ons land in veiligheid te brengen, ofwel kiezen we andere methodes.”

Naast migratie zijn ook jobs een cruciaal item. De werkloosheidsgraad in Italië is met 12% immers onverminderd hoog. Vooral jeugdwerkloosheid is met 40,1% een groot probleem in Italië. Daar wil Di Maio, partijleider van de Vijfsterrenbeweging, iets aan veranderen. “Vanaf vandaag gaan we werken om jobs te creëren”, aldus Di Maio, die minister van Werk en minister van Economische Ontwikkeling wordt. Een logische combinatie, vindt Di Maio, aangezien beide ministeries nauw met elkaar moeten samenwerken.