De rechtsnationalistische Lega wint aan terrein in de Italiaanse lokale verkiezingen en weet enkele traditioneel linkse bolwerken te veroveren. Vooral in Toscane krijgt de centrumlinkse Partito Democratico klappen. 

De rechtsnationalistische Lega, die momenteel een regering vormt met de populistische Vijfsterrenbeweging, wist een sterk resultaat neer te zetten en enkele linkse bolwerken te veroveren. Vooral de centrumlinkse Partito Democratico kreeg rake klappen, in het bijzonder in Toscane. Het ziet er naar uit dat traditioneel linkse bolwerken zoals Pisa, Siena en Massa allemaal een Lega-burgemeester krijgen.

(Lees verder onder de tweet.)

“ineenstorting van de rode vesting”

Het grootste dagblad van Italië ‘Repubblica’ beschreef de nederlaag van links in Pisa en Massa als “de ineenstorting van de rode vesting”. De nieuwe Lega-burgemeester van Pisa Michele Conti zei dat “veiligheid” zijn “topprioriteit” zal worden.

De resultaten zijn opsteker voor Lega-leider en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini. Hiermee lijken de bevindingen van de opiniepeilingen van de afgelopen weken, waaruit blijkt dat de Lega haar aanhang sinds de verkiezingen van 4 maart wist te verdubbelen en daarmee op hetzelfde niveau komt als de Vijfsterrenbeweging, op het terrein bevestigd.