De EU-migratietop is nog geen dag geleden afgerond, of er duiken al onenigheden over de interpretatie van het bereikte akkoord op. Met name Italië verschilt van mening met Duitsland en Frankrijk over wat er nu precies is overeengekomen. 

Zo zei de Italiaanse premier Giuseppe Conte dat de overeenkomst niet voorziet dat Rome migranten, die vanuit Italië naar Duitsland zijn gereisd, zou terugnemen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft hierover nochtans duidelijke toezeggingen van andere EU-landen nodig om te verhinderen dat haar regeringscoalitie in elkaar zakt. “Het akkoord voorziet niet dat Italië migranten van Duitsland overneemt”, aldus Conte. “Ik heb geen specifieke overeenkomst met Merkel getekend over de terugname van migranten.”

“Macron was moe”

Verder sprak Conte ook eerdere verklaringen van de Franse president Emmanuel Macron tegen. Volgens Macron zouden de geplande asielverwerkingscentra binnen de EU er enkel in zogenaamde ‘frontlinielanden’ komen. Met andere woorden: in Italië maar niet in Frankrijk.

“Macron was moe. Ik ontken wat hij zei”, zei Conte. Volgens zouden alle EU-landen, “met inbegrip van Frankrijk”, zulke centra kunnen opzetten. Conte voegde daaraan toe dat sommige landen hadden aangeboden om dit soort centra te openen, maar dat Italië niet tot deze landen behoorde.