In de aanloop naar de EU-migratietop die vandaag gepland staat laat de nieuwe Italiaanse regering van de populistische Vijfsterrenbeweging en de rechtsnationalistische Lega weten dat het “arrogante” Frankrijk het risico loopt om “vijand nummer 1” te worden van de Italianen rond het migratiethema. Zij verwijten de Franse president Emmanuel Macron (LReM) geen voeling te hebben met de realiteit nadat deze had gezegd dat EU-samenwerking ervoor had gezorgd dat de migratiegolven sterk zijn teruggedrongen.

Volgens de Franse president Emmanuel Macron (LReM) zijn de ergste problemen van de migratiecrisis achter de rug. Volgens hem heeft samenwerking tussen de EU-lidstaten ervoor gezorgd dat de migratiestromen met bijna 80% zijn teruggedrongen. “De realiteit is dat Europa niet een migratiecrisis van dezelfde omvang doormaakt als in 2015”, aldus Macron. “Een land als Italië heeft helemaal niet dezelfde migratiedruk als vorig jaar […]  De crisis die we vandaag de dag in Europa meemaken, is een politieke crisis.”

“Frankrijk grootste vijand”

Die boodschap valt echter niet in goede aarde bij de nieuwe Italiaanse regering. Volgens hen heeft Macron geen voeling met de realiteit. “Italië heeft inderdaad te maken met een migratienoodtoestand en dat komt deels doordat Frankrijk mensen aan de grens steeds weer terug duwt. Macron dreigt in deze noodsituatie de grootste vijand van Italië te worden”, zei de Italiaanse vicepremier Luigi Di Maio (M5S) in een reactie op de uitlatingen van Macron.

Italië kreeg volgens de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) in de afgelopen vier jaar te maken met 650.000 aankomsten over zee, 430.000 asielaanvragen en de opvang van 170.000 “vermeende vluchtelingen”. Het kostenplaatje van dit alles zou zo’n 5 miljard euro bedragen.

“Als dit voor de arrogante president Macron geen probleem is, dan nodigen we hem uit om te stoppen met beledigen en in plaats daarvan wat concrete ruimhartigheid te tonen door de vele havens van Frankrijk open te stellen en kinderen, mannen en vrouwen door te laten in Ventimiglia”, aldus Salvini.

EU-minitop over migratie

Net vandaag vindt een EU-minitop plaats over migratie. Frankrijk en Italië zullen beiden aanwezig zijn. De Oost-Europese Visegradlanden – Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije – lieten weten de top te zullen boycotten. In de aanloop naar die top pleitte Macron, samen met de Spaanse premier Pedro Sanchez, voor gesloten asielzoekerscentra in Europa. Macron zei ook dat lidstaten van de Europese Unie die weigeren om migranten op te nemen, financiële sancties moeten krijgen.

Enkele dagen geleden kwam het al tot een woordenwisseling tussen Macron en de nieuwe Italiaanse regering. De Franse president vergeleek het populisme in Europa met een ziekte, die de mensen beter zouden bestrijden in plaats van constante kritiek te hebben op een pro-EU regering als de zijne. De nieuwe Italiaanse leiders gingen er duidelijk van uit dat Macron naar hen verwees en beschuldigen de Franse president van hypocrisie als het aankomt op immigratie. Salvini noemde Macron toen een “kletskous”.