Terreurgroep Islamitische Staat bevestigt dat Benjamin Herman, de man die dinsdag 3 dodelijke slachtoffers maakte in Luik, radicaliseerde in de gevangenis onder invloed van een islamitische prediker. Moslimradicalisme blijft bijzonder populair in Belgische gevangenissen, wat ernstige gevolgen heeft en nog kan hebben. “De situatie is explosiever dan ooit”, klinkt het. “Wat in onze gevangenissen gebeurt, is levensgevaarlijk.”

Na de terroristische aanslag in Luik van dinsdag – gepleegd door een moslimbekeerling die in de gevangenis zou geradicaliseerd zijn en toesloeg op de dag dat hij penitentiair verlof kreeg – laait de discussie rond moslimradicalisme in Belgische gevangenissen weer op. Islamfundamentalisme blijkt namelijk enorm populair in onze gevangenissen en is bovendien aan een forse opmars bezig, zowel bij autochtonen als mensen van vreemde origine.

Van ‘gewone Belg’ tot IS-jihadist: Bekeerd door prediker in gevangenis

Benjamin Herman, de man die in Luik 2 agenten en een burger doodschoot, zou in de gevangenis naar verluidt nauw in contact hebben gestaan met Fouad B., een extremistische ronselaar voor terreurgroep Islamitische Staat. Fouad B. stond op de OCAD-lijst van jihadisten, en ook de naam van Benjamin Herman stond te lezen in nota’s van Staatsveiligheid. Bovendien uitte een cipier enkele dagen voor de aanslag nog zijn bezorgdheid over de radicalisering, maar tevergeefs.

Nooit schatte men Benjamin Herman in als een reële terreurdreiging. En dus kreeg hij penitentiair verlof, met alle gevolgen van dien. Terreurgroep Islamitische Staat heeft de aanslag in Luik vandaag nogmaals expliciet opgeëist, en bevestigt dat Herman zich in de gevangenis bekeerde tot de islam en radicaliseerde dankzij een prediker in de gevangenis.

“Volgens goede bronnen heeft hij zich bekeerd dankzij een prediker in de gevangenis en de naam Bakr Al-Belgiki aangenomen”, zo staat te lezen in een artikel geschreven door IS-bronnen met de titel ‘Strijder valt politie aan en een aantal van hen zijn gedood’. “Daags na zijn vrijlating viel hij de kruisvaarders aan.”

Moslimradicalisme is bijzonder populair in Belgische gevangenissen en heeft ernstige gevolgen. “De situatie is explosiever dan ooit”, aldus Ilyas Zarhoni, medeoprichter van Ceapire, aan De Tijd. “Onze gevangenissen zijn als Camp Bucca in Irak, het detentiekamp waar de Amerikanen na de invasie in 2003 leden van de terreurgroep Al Qaeda en het ontbonden Iraakse leger samen met gewone criminelen opsloten. Daar is Islamitische Staat geboren. De vergelijking klinkt misschien overdreven, maar vergis u niet, wat in onze gevangenissen gebeurt, is levensgevaarlijk.”