Het Hongaarse parlement heeft een pakket wetsontwerpen goedgekeurd dat het helpen van illegale migranten strafbaar maakt. Ook werd een grondwetswijziging aangenomen die stelt dat een “vreemde bevolking” niet in Hongarije gehuisvest kan worden.

Het Hongaarse parlement heeft een pakket wetsontwerpen goedgekeurd waarmee hulp aan illegale migranten strafbaar wordt gemaakt. De wetgeving zorgt ervoor dat werknemers van NGO’s een celstraf riskeren als zij migranten die geen recht hebben op asiel, alsnog helpen om asiel aan te vragen.

(Lees verder onder de tweet.)

‘STOP Soros’-wet

Het rechtse Fidesz van premier Viktor Orbán wist de  Hongaarse parlementsverkiezingen in april overtuigend te winnen. De partij voerde vooral campagne met een anti-immigratieboodschap. Ook haalde Orbán herhaaldelijk uit naar de in Hongarije geboren miljardair George Soros en de linksliberale NGO’s die hij financiert. Orbán beschuldigt Soros ervan dat hij massa-immigratie aanmoedigt om Europa te ondermijnen. De Hongaarse premier noemt de nieuwe wetgeving dan ook de ‘STOP Soros’-wet.

“Het Hongaarse volk verwacht terecht van de regering dat zij alle middelen aanwendt die nodig zijn om illegale immigratie en de activiteiten die deze immigratie in de hand werken te bestrijden”, aldus minister van Binnenlandse Zaken Sandor Pinter (Fidesz). “Het STOP Soros-wetgevingspakket dient dat doel en maakt de organisatie van illegale immigratie strafbaar. Wij willen de wetgeving gebruiken om ervoor te zorgen dat Hongarije geen immigrantenland wordt.”

Verzet tegen migrantenquota

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft zich samen met andere Oost-Europese landen steeds verzet tegen de verdeelsleutels voor asielzoekers over de EU. Ook heeft hij herhaaldelijk kritiek geuit op het opengrenzenbeleid dat door de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) belichaamd werd.

Het Hongaarse parlement, waar Fidesz een tweederdemeerderheid heeft, heeft woensdag ook een grondwetswijziging aangenomen die stelt dat een “vreemde bevolking” niet in Hongarije gehuisvest kan worden. Dat is een directe uithaal naar het migrantenquotaplan van Brussel.