Vandaag staan twee ABVV-leden terecht voor de rechtbank in Antwerpen. Ze riskeren 6 maanden celstraf wegens het moedwillig saboteren van het verkeer tijdens een vakbondsactie in 2016. Volgens de honderden verzamelde syndicalisten die buiten het gerechtsgebouw staan, gaat het echter om een aanval op onze syndicale vrijheden en op de vakbond”.

ABVV-topvrouw Miranda Ulens is boos. Haar collega’s, een afgevaardigde en een regionale ABVV-topman, staan terecht wegens het moedwillig verstoren van het verkeer. “Dit is een aanval op onze syndicale vrijheden en op de vakbond”, aldus Ulens tegenover de VRT“Het parket van Antwerpen wenst een precedent te stellen en wil het stakingsrecht uithollen. Als het tot een correctionele veroordeling zou komen, dan is het in de toekomst quasi onmogelijk om nog een stakingsactie te stellen.” Om deze reden zijn honderden vakbondsleden buiten de rechtszaal verzameld om hun steun te betuigen aan de beklaagden.

Aanklacht na “buitensporige actie” ABVV

De feiten dateren van 2 jaar geleden. Op 24 juni 2016 organiseerde de socialistische vakbond ABVV een nationale staking. Kop van jut was de regering van premier Charles Michel (MR) en haar besparingsbeleid. In de Antwerpse haven werden toen toegangswegen geblokkeerd. De politie ging echter over tot het ontbinden van de stakingspost op de Scheldelaan en de regionale ABVV-voorzitter, Bruno Verlaeckt, werd samen met vakbondsafgevaardigde Tom Devoght opgepakt.

Volgens de aanklager wou men immers met de ‘filterblokkade’ opzettelijk het verkeer belemmeren. “Vakbondsacties zijn geen vrijgeleide om strafbare feiten te plegen. Het recht op staken wordt niet betwist, maar het is niet absoluut en onbeperkt”, aldus de openbare aanklager geciteerd door de VRT. “Door straten af te sluiten met blokkades die niet aangevraagd en toegelaten werden, is het recht om te werken en het vrij verkeer van goederen en personen aangetast. Hier schuilt geen verborgen agenda van het openbaar ministerie achter of van de burgemeester. Deze actie was buitensporig en te verregaand.”

(Lees verder onder de tweet.)

Elders geen politie-acties

De vakbond schermt echter dat de acties zonder schade of incidenten verliepen en wijzen erop dat ook elders blokkades werden opgericht zonder enige politie-acties. “Enkel in Antwerpen, in tegenstelling tot de diverse andere regio’s, werd een politiecordon ingezet, met wapenstok, begeleid door een sproeiwagen en werden mensen opgepakt”, luidt het.

De ABVV verdenkt het parket van Antwerpen ervan “een precedent te [willen] stellen” om zo “het stakingsrecht uit [te] hollen”. Als het tot een correctionele veroordeling komt zal het later nagenoeg onmogelijk worden om gelijkaardige stakingsacties uit te voeren, zo is de vrees. De verdediging van de beklaagden vraagt dan ook de vrijspraak.

Ce communistische PVDA-PTB drukte tevens reeds haar steun uit voor de beklaagden. “Richting Antwerpen om er mijn steun te getuigen aan Bruno Verlaeckt & Tom Devoght […]”, zo tweette Kamerlid Raoul Hedebouw (PTB) deze ochtend. “Voor hun proces over stakingspiket waarvoor ze 5 à 10 jaar cel kunnen veroordeelt (sic) worden. Democratische rechten in gevaar!”