De Amerikaanse president Donald Trump heeft uitgehaald naar Harley-Davidson nadat de motorfietsfabrikant liet weten dat het de productie bestemd voor de Europese markt naar een ander land zou verhuizen. Het bedrijf hoopt zo de extra importheffingen die de EU vorige week invoerde te omzeilen.

Harley-Davidson, de belangrijkste speler op de Amerikaanse markt voor motorfietsen, liet maandag weten dat het geen prijsverhogingen in de EU zou doorrekenen. In plaats daarvan zou het een deel van de Amerikaanse productie, bedoeld voor de Europese markt, naar een ander land verhuizen.

Importheffingen

Daarmee hoopt het bedrijf de extra importheffingen die de EU vorige week invoerde voor een aantal Amerikaanse producten te omzeilen. De extra belastingen dienen als vergelding voor de nieuwe importheffingen die die Verenigde Staten oplegden voor de invoer van staal en aluminium uit de Europese Unie.

De Amerikaanse president Donald Trump was alvast ‘not amused’ met het nieuws. “Verbaasd dat Harley-Davidson, van alle bedrijven, de eerste zou zijn om met de witte vlag te zwaaien”, schrijft Trump “Ik heb hard voor hen gevochten en uiteindelijk zullen ze geen tarieven betalen aan de EU, die ons zwaar heeft gekwetst op de handel, een verlies van 151 miljard dollar. De importheffingen zijn maar een excuus van Harley, wees geduldig!”

Trump beloofde Harley weer groot te maken

Het 115-jaar oude bedrijf uit Wisconsin zei dat de nieuwe importheffingen zouden resulteren in een stijgende kost van gemiddeld 2.200 dollar per motorfiets die naar de Europese Unie wordt uitgevoerd. Vorig jaar werden er zo’n 40.000 Harleys op de Europese markt verkocht, dat is goed voor zo’n 16 procent van de omzet van het bedrijf.

Toen Trump aan zijn presidentschap begon beloofde hij het motorfietsbedrijf weer groot te maken. Op maandag zei de handels- en productieadviseur van Witte Huis Peter Navarro dat de regering-Trump wil dat Harley meer motorfietsen in de Verenigde Staten maakt. Het bedrijf lijkt echter weinig voordeel uit het handelsbeleid van Trump te halen. Eind april liet Harley al verstaan dat de importtarieven op metaal de productiekosten zouden doen stijgen.