Gisteren werd de nieuwe nationale (pre)campagne gelanceerd van het rechtsnationalistische Vlaams Belang. Centraal in de campagne is de boodschap “Vlaanderen weer van ons”. Gezicht van de campagne is de jonge studente Romy Robert (20) die overal figureert op het nieuwe Vlaams Belang-beeldmateriaal. Maar dit staat niet iedereen aan. Onbekende extreemlinkse en schijnbaar feministische vandalen hebben afgelopen nacht een van de grote campagneborden van de partij gevandaliseerd. “Geen nieuw fenomeen”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.

“Fascisten buiten”, “Vlaams Belang zijn zakken” en “schaam u aub”. Die boodschappen stonden deze ochtend te lezen op één van de nieuwe reclameborden in Ekeren die het Vlaams Belang deze week liet plaatsen. De jonge vrouw op de affiche kreeg een Hitler-snorretje opgetekend, samen met wild okselhaar en de feministische boodschap “Against Patriarchy” (tegen het patriarchaat). Zo’n vandalisme vindt wel vaker plaats, zo getuigt Vlaams Belang-voorzitter Van Grieken. “Ons nationaal secretariaat, onze provinciale secretariaten… Ze werden stuk voor stuk wel al één of meerdere malen gevandaliseerd”.

“Zenuwachtig”

Volgens Tom Van Grieken is er “een bepaalde groep mensen [die] niet om kan met de vrijheid van meningsuiting in het algemeen en in het bijzonder het feit dat ook het Vlaams Belang op een democratische manier zijn ideeën verspreidt. De (extreem-)linkerzijde wordt natuurlijk wat zenuwachtig”, zo zegt de rechtse kopman in een reactie aan SCEPTR. “Samen met ons stellen ze vast dat de ideeën van het Vlaams Belang en zijn zusterpartijen over heel Europa gemeengoed worden. […] In landen zoals Oostenrijk en recent ook Italië, [delen] onze zusterpartijen FPÖ en Lega mee de lakens uit.”

Volgens Van Grieken is “geweld door links [wel] geen nieuw fenomeen”. Hij verwijst onder meer naar verschillende extreemlinkse pogingen om bepaalde sprekers van N-VA en het Vlaams Belang het zwijgen op te leggen aan Vlaamse universiteiten. “Wie dat niet gelooft, herinner ik graag aan de G20-top in Hamburg, waar linkse radicalen van over gans Europa zich verzamelden en samen auto’s in brand staken en winkelruiten insloegen. De Duitse politie nam toen overigens heel wat wapens in beslag”.

Volgens de Vlaams Belang’er is het dan ook niet verbazend dat het Vlaams Belang geregeld wordt geviseerd door “dezelfde lieden”. “Ons nationaal secretariaat, onze provinciale secretariaten… Ze werden stuk voor stuk wel al één of meerdere malen gevandaliseerd”, zo klaagt Van Grieken aan. “Tijdens een verkiezingscampagne zorgen we altijd voor extra borden en affiches, zodat we de beschadigde snel kunnen vervangen. En dat gebeurt snel: in tegenstelling tot wat men bij links denkt, werken zulke zaken immers averechts bij de gemiddelde Vlaams Belang’er. Wie weet dat hij de waarheid aan zijn kant heeft, staat sterk in zijn schoenen.”

(Lees verder onder de tweet.)

“Laf links laat zijn ware aard zien”

Ook het gezicht van de campagne, de 20-jarige studente Romy Robert, laat zich niet afschrikken. “Hoewel [bepaalde linkse figuren] zichzelf als tolerante, respectvolle mensen en wereldverbeteraars zien, kunnen we na deze actie concluderen dat dit absoluut niet [voor iedereen] het geval is. Laf links laat zo zijn ware aard zien”, aldus Robert. Maar Robert heeft geen schrik: “Met deze campagne […] willen we net benadrukken dat we trots zijn op onze cultuur en identiteit”.

Eerder deze maand werd nog een campagne-caravan van de Leuvense Lorin Parys – Vlaams parlementslid voor N-VA – in brand gestoken. Volgens Parys ging het toen ook “om een bewuste actie tegen de N-VA” en moest “het geweld tegen [zijn] partij […] stoppen”

ADVERTENTIE